Wykonanie

Nie wiem, czy już Wam kiedyś wspominałam, ale mój Mąż mniej więcej dwa
razy na tydzień obiecuje mi, że wygra w totka i obsypie mnie diamentami (na co ja na ogól stukam się w czoło i stwierdzam, że z diamentami nie wiedziałabym co robić, ale nie pogardzę w razie czego jakąś ładną porcelaną albo nowym garnkiem ;P).Ostatnio, przeglądając
wyniki losowań jednej z loterii liczbowych, mąż natrafił na artykuł zawierający top 10 najdroższych
czekoladek świata i stwierdził, że zamiast diamentami chętnie obsypałby mnie (a może wspominał coś o smarowaniu? ;) górą takich właśnie
czekoladek, które swoja
drogą wyglądają obłędnie, więc wcale bym się nie pogniewała :)Niestety jak dotąd obietnice bogactwa pozostają niespełnione, ale mój ukochany optymista gra zawzięcie, bo w końcu szczęściu trzeba pomagać ;) Może jeszcze kiedyś skosztuję wartych kilka tysięcy złotych
czekoladek :) Tymczasem pomyślałam, że już teraz możemy sobie zaserwować odrobinę luksusu i przygotowałam dla nas wyjątkowy tort, który nazwałam
Tortem Euromilionera :)Tort zainspirowany jest bardzo popularną tu na wyspach krajanką zwaną millionaire shortbread, czyli w wolnym tłumaczeniu ciastem/krajanką milionera. Ciasto składa się z
trzech blatów mocno
czekoladowego ciasta przełożonych najlepszym, bo domowym karmelem, najlepszym kremem budyniowym z budyniu na żółtkach oraz drobinami kruchego ciasta (shortbread) z dodatkiem
orzechów pekan, które dodają całości tekstury. Całość
pokryłam pysznym
kremem czekoladowym i udekorowałam trufelkami w kształcie kul liczbowych oraz czekoladowymi
monetami.Całość wygląda skomplikowanie, ale wcale taka nie jest. Przygotowanie składa się jednak z kilku etapów, więc warto ułatwić sobie pracę przygotowując wcześniej część składników –
sos karmelowy i shortbread oraz
ciasteczkowe kule do dekoracji.Taki tort będzie super niespodzianką dla każdego fana gier liczbowych (zwłaszcza takiego, któremu udało się jakąś kwotę wygrać), ale też doskonałym deserem na każdą inną okazję (oczywiście z nieco inną dekoracją ;).Polecam :)

*źródło inspiracji tutajSkładniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:Ciasto:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej2 i 1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki ciemnego
kakao2 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli morskiej1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
mleka3/4 szklanki mocnej
kawy1/3 szklanki
oleju3 duże
jajka1 łyżka
likieru kawowego (opcjonalnie)Krem budyniowy:2 szklanki
mleka (2 lub 3,2%)6 dużych
żółtek6 łyżek
cukru (lub więcej do smaku)3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego100g miękkiego niesolonego
masłaSos karmelowy z
solą morską z tego przepisu Shorbread z pekanami (pokruszony) z tego przepisu
Czekoladowa polewa:600g
gorzkiej czekolady 70%
kakao (lub
mlecznej 51%, jeśli wolicie słodsze polewy500ml
śmietany kremówki)120g niesolonego
masła1/3 szklanki
syropu złocistego (golden
syrup)1 łyżka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)Pralinki oreo – kule liczbowe:2 opakowania
ciasteczek oreo z nadzieniem
czekoladowym (każde opakowanie 154g)200g nutelli lub innego
kremu czekoladowego (można też użyć
serka kremowego, by pralinki były nieco mniej słodkie)Dodatkowo:
czekoladowe monety do dekoracji200g
białej czekolady, posiekanej i rozpuszczonej w kąpieli
wodnejokoło 50 – 70g ciemnej
czekolady roztopionej w kąpieli
wodnej do zrobienia cyferekWykonanie:Przygotowanie
tortu składa się z kilku etapów, więc warto przygotować część składników wcześniej, by ułatwić sobie pracę.
Sos karmelowy oraz pokruszony shortbread do przełożenia
tortu możecie przygotować już na kilka dni przed pieczeniem ciasta (doskonale się przechowują), podobnie pralinki z
ciasteczek oreo. Natomiast
budyń na krem ugotować wieczorem dzień wcześniej.Żeby zrobić kule liczbowe, wrzuć
ciastka oraz nutellę/serek kremowy do malaksera i zmiksuj dokładnie, aż składniki zaczną się łączyć. Z powstałej mieszanki formuj kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego i układaj na talerzu lub blasze do
ciasteczek wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na około 30 minut do lodówki, lub 15 do zamrażalnika. W międzyczasie roztop
czekoladę w żaroodpornej miseczce nad rondelkiem z wrzącą
wodą. Schłodzone
trufelki obtaczaj w
czekoladzie, pozwól im chwilę ocieknąć, po czym odłóż do zastygnięcia. Schłódź ponownie w lodówce. Gdy
biała czekolada zastygnie, „napisz’ na kulkach dowolne cyfry i liczby ciemną
czekoladą (najlepiej posłużyć się tu woreczkiem cukierniczym z cienką okrągła końcówką lub papierową tutką). Ponownie odłóż do zastygnięcia
czekolady.By przygotować
budyń utrzyj
żółtka z
cukrem, po czym dodaj obie
mąki i wymieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Stopniowo dodaj około 1/4 – 1/2 szklanki
mleka, by ją trochę rozrzedzić. Pozostałe
mleko zagotuj z ekstraktem. Do gorącego
mleka wlej masę
żółtkową, zmniejsz ogień i gotuj do zgęstnienia, mieszając cały czas, by
budyń się nie przypalił. Gdy
budyń zgęstnieje, przykryj go folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia.Przygotowanie blatów
biszkoptowych zacznij od wymieszania wszystkich suchych składników i przesiania ich do misy miksera.
Jajka roztrzep i połącz z
kawą,
olejem oraz
maślanką i ekstraktem
waniliowym lub
likierem. Mokre składniki przelej do suchych i zmiksuj dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto. Podziel masę na trzy równe części* i przełóż do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno)**.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw przez chwilę w formie, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy i wyjmij je ostrożnie na kratkę do studzenia.Podczas gdy
biszkopty stygną, dokończ krem budyniowy. Utrzyj
masło w misie miksera, aż będzie jasne i puszyste. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo zimny
budyń i miksuj do całkowitego połączenia. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce do momentu składania ciasta w całość.Gdy wszystkie składniki (
biszkopty, krem, karmel, shortbread) będą gotowe, złóż tort w całość. Poszczególne warstwy należy układać na talerzu/paterze w następujący sposób (kolejność od dołu):
biszkoptporcja kremu
sos karmelowyshortbread
biszkoptkremkarmelshortbread
biszkoptZłożone ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowywania
polewy czekoladowej.Żeby przygotować ganache, posiekaj drobno
czekoladę i umieść w dużej misce. Dodaj
syrop złocisty oraz pokrojone
masło i ekstrakt z
wanilii. Kremówkę zagotuj i gorącą wlej do misy z
czekoladą. Odczekaj chwilę, po czym wymieszaj wszystko szpatułką lub rózgą kuchenną, aż masa będzie gładka i lśniąca. Tak przygotowaną polewę odstaw na chwilę do lekkiego stężenia, po czym posmaruj wierzch oraz boki
tortu. Całość udekoruj wedle uznania.Smacznego :)




* Najlepiej podzielić ciasto ważąc je, by wszystkie trzy blaty były równe. U mnie każda porcja ciasta miała około 500g.** Jeżeli nie posiadasz 3 okrągłych foremek o takich samych wymiarach, pozostałe ciasto może spokojnie czekać w misie.Wpis sponsorowany.