Wykonanie
Ciasto
czekoladowe z
pomarańczą to pyszne, puszyste ciasto o mocno wyczuwalnym smaku
czekolady oraz
pomarańczy. Dzięki dodatkowi
mąki ziemniaczanej, ciasto ma delikatną i dość sypką konsystencję, a dodatek spulchniaczy - zarówno
proszku do pieczenia, jak i
sody oczyszczonej - sprawia, że ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste. Nie jest to ciężkie ciasto
czekoladowe, ma raczej nieco babkową konsystencję. Elementem obowiązkowym tego wypieku jest polewa, która sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej
czekoladowo.Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm . Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:CIASTO120g
mąki pszennej80g
mąki ziemniaczanej150g
cukru125ml soku wyciśniętego z
pomarańczy110g (1/2 szklanki)
oleju100g
gorzkiej czekolady
3
jajka40g
kakao1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejskórka otarta z jednej dużej
pomarańczyPOLEWA CZEKOLADOWA35g
mlecznej czekolady35g
gorzkiej czekolady60ml
śmietanki 30%
Wykonanie:CIASTO- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, ostudzić-
jajka roztrzepać z
cukrem i ekstraktem z
wanilii na delikatną piankę- do
jajek dodać sok wyciśnięty z
pomarańczy,
skórkę pomarańczową oraz
olej, składniki wymieszać- dodać roztopioną, ostudzoną, ale ciągle płynną
czekoladę, ponownie wymieszać

-
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
kakao,
proszek do pieczenia oraz
sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać w osobnej misce, przesiać w kilku ratach do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji- masa powinna wyjść dość gęsta

- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać- ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić
POLEWA CZEKOLADOWA-
czekoladę posiekać na mniejsze kawałki- do rondelka wlać
śmietankę, podgrzewać niemal do zawrzenia, od razu zdjąć z palnika- do gorącej
śmietanki wrzucić posiekaną
czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, dokładnie wymieszać- polewą udekorować wierzch i boki ciasta, pozostawić do zastygnięcia

- aby przyspieszyć proces zastygania polewy, ciasto można schłodzić w lodówce-
polewa czekoladowa jest tzw. miękką polewą, nie łamie się podczas krojenia, ale też nie rozmazuje- ciasto należy przechowywać w szczelnym pojemniku