ßßß
 
            
         Składniki:CIASTO120g mąki pszennej80g mąki ziemniaczanej150g cukru125ml soku wyciśniętego z pomarańczy110g (1/2 szklanki) oleju100g gorzkiej czekolady
Składniki:CIASTO120g mąki pszennej80g mąki ziemniaczanej150g cukru125ml soku wyciśniętego z pomarańczy110g (1/2 szklanki) oleju100g gorzkiej czekolady 3 jajka40g kakao1 łyżka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejskórka otarta z jednej dużej pomarańczyPOLEWA CZEKOLADOWA35g mlecznej czekolady35g gorzkiej czekolady60ml śmietanki 30%
3 jajka40g kakao1 łyżka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejskórka otarta z jednej dużej pomarańczyPOLEWA CZEKOLADOWA35g mlecznej czekolady35g gorzkiej czekolady60ml śmietanki 30% Wykonanie:CIASTO- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić- jajka roztrzepać z cukrem i ekstraktem z wanilii na delikatną piankę- do jajek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz olej, składniki wymieszać- dodać roztopioną, ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę, ponownie wymieszać
Wykonanie:CIASTO- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić- jajka roztrzepać z cukrem i ekstraktem z wanilii na delikatną piankę- do jajek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz olej, składniki wymieszać- dodać roztopioną, ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę, ponownie wymieszać - mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać w osobnej misce, przesiać w kilku ratach do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji- masa powinna wyjść dość gęsta
- mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać w osobnej misce, przesiać w kilku ratach do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji- masa powinna wyjść dość gęsta - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać- ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić
- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać- ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki- do rondelka wlać śmietankę, podgrzewać niemal do zawrzenia, od razu zdjąć z palnika- do gorącej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, dokładnie wymieszać- polewą udekorować wierzch i boki ciasta, pozostawić do zastygnięcia
POLEWA CZEKOLADOWA- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki- do rondelka wlać śmietankę, podgrzewać niemal do zawrzenia, od razu zdjąć z palnika- do gorącej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, dokładnie wymieszać- polewą udekorować wierzch i boki ciasta, pozostawić do zastygnięcia - aby przyspieszyć proces zastygania polewy, ciasto można schłodzić w lodówce- polewa czekoladowa jest tzw. miękką polewą, nie łamie się podczas krojenia, ale też nie rozmazuje- ciasto należy przechowywać w szczelnym pojemniku
- aby przyspieszyć proces zastygania polewy, ciasto można schłodzić w lodówce- polewa czekoladowa jest tzw. miękką polewą, nie łamie się podczas krojenia, ale też nie rozmazuje- ciasto należy przechowywać w szczelnym pojemniku