ßßß
 
            
         W smaku może równać się z najlepszymi ciastami z czekoladą - jej smak jest wiodący, za to cukinia nie jest zupełnie wyczuwalna - ani w smaku, ani w strukturze ciasta. Wpływa za to na jego wilgotność i na to, że ciasto długo zachowuje świeżość.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 21cm .
W smaku może równać się z najlepszymi ciastami z czekoladą - jej smak jest wiodący, za to cukinia nie jest zupełnie wyczuwalna - ani w smaku, ani w strukturze ciasta. Wpływa za to na jego wilgotność i na to, że ciasto długo zachowuje świeżość.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 21cm . Składniki:1 szklanka (160g) mąki pszennej4 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej3/4 szklanki (150g) cukru1/2 szklanki (110g) oleju200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii (bez skóry i pestek)50g gorzkiej czekolady2 jajka2 łyżki kakao1 łyżka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki:1 szklanka (160g) mąki pszennej4 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej3/4 szklanki (150g) cukru1/2 szklanki (110g) oleju200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii (bez skóry i pestek)50g gorzkiej czekolady2 jajka2 łyżki kakao1 łyżka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić- cukinia powinna być starta na najdrobniejszych oczkach tarki, a następnie dość mocno odciśnięta- jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej, ekstrakt z wanilii oraz cukinię, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić- cukinia powinna być starta na najdrobniejszych oczkach tarki, a następnie dość mocno odciśnięta- jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej, ekstrakt z wanilii oraz cukinię, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką - w drugiej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszać
- w drugiej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszać - ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
- ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka