Wykonanie
Ciasto
czekoladowe z
cukinią przypomina w smaku i konsystencji murzynka, choć jest jeszcze bardziej miękkie i wilgotne. Nie jest to ciasto typu brownie, podczas pieczenia ładnie wyrasta dzięki dodatkowi zarówno
proszku do pieczenia, jak i
sody oczyszczonej.

W smaku może równać się z najlepszymi ciastami z
czekoladą - jej smak jest wiodący, za to
cukinia nie jest zupełnie wyczuwalna - ani w smaku, ani w strukturze ciasta. Wpływa za to na jego wilgotność i na to, że ciasto długo zachowuje świeżość.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 21cm .

Składniki:1 szklanka (160g)
mąki pszennej4 łyżki (40g)
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki (150g)
cukru1/2 szklanki (110g)
oleju200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej
cukinii (bez skóry i pestek)50g
gorzkiej czekolady2
jajka2 łyżki
kakao1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić-
cukinia powinna być starta na najdrobniejszych oczkach tarki, a następnie dość mocno odciśnięta-
jajka roztrzepać z
cukrem, dodać
olej, ekstrakt z
wanilii oraz
cukinię, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką

- w drugiej misce wymieszać przesianą
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
kakao,
cynamon,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, dodać roztopioną i ostudzoną
czekoladę, wymieszać

- ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka