Wykonanie
Caffe macchiato to
kawa z dodatkiem
mleka.Dokładnie takie same smaki znajdziecie w dzisiejszym cieście.
Kakaowy biszkopt mocno naponczowany
kawą, przełożony
mleczną,kremową masą.Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek, co bardzo lubię, pięknie pachnie.Ma jeszcze jedną zaletę, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.Gorąco polecam.

Składniki: (na blaszkę 22x33 cm)
biszkopt6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
wody2 łyżki
oleju2 łyżki
kakaomasa300 g
masła w temperaturze pokojowej3 szklanki
mleka w proszku3/4 szklanki
cukru pudru4
serki waniliowe po 150gponcz1 i 1/2 szklanki przestudzonej
kawy100 ml
likieru kawowego,
migdałowego lub Baileys'aponadto ok. 200 g okrągłych
biszkoptów
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Stopniowo dodawać
cukier. Do ubitej piany wbić po 1
żółtku, ciągle miksując.Następnie wlać
wodę wymieszaną z
olejem.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać
cukier, a następnie
mleko w proszku, na przemian z
serkami. Teraz miksować już tylko do połączenia składników.Z
kawy i
alkoholu przygotować poncz.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat nawilżyć ok 1/4 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy.
Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na
masie. Posypać
kakao. Drugi
biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć
ciastka. Wierzch
biszkoptu naponczować.Wyłożyć ostatnią część masy. Na wierzchu ułożyć zwilżone
biszkopty i wszystko oprószyć
kakao. Schłodzić w lodówce.Przed podaniem wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut wcześniej.Smacznego :)Źródło przepisu Tu