ßßß Cookit - przepis na Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato

nazwa

Wykonanie

Caffe macchiato to kawa z dodatkiem mleka.
Dokładnie takie same smaki znajdziecie w dzisiejszym cieście.
Kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony mleczną,
kremową masą.
Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek, co bardzo lubię, pięknie pachnie.
Ma jeszcze jedną zaletę, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Gorąco polecam.
Składniki: (na blaszkę 22x33 cm)
biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
masa
300 g masła w temperaturze pokojowej
3 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru pudru
4 serki waniliowe po 150g
poncz
1 i 1/2 szklanki przestudzonej kawy
100 ml likieru kawowego, migdałowego lub Baileys'a
ponadto ok. 200 g okrągłych biszkoptów
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany wbić po 1 żółtku, ciągle miksując.
Następnie wlać wodę wymieszaną z olejem.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, a następnie mleko w proszku, na przemian z serkami. Teraz miksować już tylko do połączenia składników.
Z kawy i alkoholu przygotować poncz.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat nawilżyć ok 1/4 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy. Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na masie. Posypać kakao. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć ciastka. Wierzch biszkoptu naponczować.
Wyłożyć ostatnią część masy. Na wierzchu ułożyć zwilżone biszkopty i wszystko oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut wcześniej.
Smacznego :)
Źródło przepisu Tu
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/04/Ciasto-Latte-Macchiato.html