ßßß
Składniki: (na blaszkę 22x33 cm)biszkopt6 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki wody2 łyżki oleju2 łyżki kakaomasa300 g masła w temperaturze pokojowej3 szklanki mleka w proszku3/4 szklanki cukru pudru4 serki waniliowe po 150gponcz1 i 1/2 szklanki przestudzonej kawy100 ml likieru kawowego, migdałowego lub Baileys'aponadto ok. 200 g okrągłych biszkoptów
Sposób wykonania:Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany wbić po 1 żółtku, ciągle miksując.Następnie wlać wodę wymieszaną z olejem.Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, a następnie mleko w proszku, na przemian z serkami. Teraz miksować już tylko do połączenia składników.Z kawy i alkoholu przygotować poncz.Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat nawilżyć ok 1/4 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy. Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na masie. Posypać kakao. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć ciastka. Wierzch biszkoptu naponczować.Wyłożyć ostatnią część masy. Na wierzchu ułożyć zwilżone biszkopty i wszystko oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce.Przed podaniem wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut wcześniej.Smacznego :)Źródło przepisu Tu