Wykonanie
Pyszne ciasto stosunkowo szybkie i niekłopotliwe w przygotowaniu. Zadowoli smakoszy
kawy i amatorów tiramisu ;) Jest bowiem troszkę w podobnym stylu ;) Mięciuteńkie, wilgotne, mocno
kawowe. Przepis znaleziony u Kasi na stronie Gotuję bo lubię :) Polecam baaardzo :)Składniki na
biszkopt:4 duże
jajkaszczypta
soli2/3 szkl
cukru2/3 szkl
mąki1,5 łyżki
kakao2 łyżki
oleju2 łyżki
wody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Następnie partiami dodawać
cukier i nadal miksować. Gdy
białka będą już mocno sztywne wówczas kolejno dodawać
żółtka nie przerywając miksowania. Dodać
wodę i
olej oraz przesianą
mąkę,
kakao i proszek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26x26 lub 24x28). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 35 minut. Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.Składniki na poncz:ok. 300-350ml bardzo mocnej
kawy (najlepiej
espresso)100ml
likieru kawowegoSkładniki na poncz bardzo dokładnie wymieszać. (
Likier dodać dopiero do wystudzonej
kawy).Składniki na krem:200g miękkiego
masła1/2 szkl
cukru pudru400g
serka waniliowego2 szkl
mleka w proszku (miałkie - nie granulowane!)ponadto:1,5 paczki okrągłych
biszkoptówkakao do oprószenia
Masło utrzeć z
cukrem do białości na pulchną masę (przynajmniej 5-7 minut). Do masy
maślanej dodajemy
mleko w proszku i
serek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.Na dno blaszki układamy pierwszy blat ciemnego ciasta. Lekko go ponczujemy.Na to wykładamy połowę masy (pozostało połowę masy dzielimy na dwie części).Na
masie układamy zamoczone w ponczu
biszkopty i oprószamy je
kakao. Teraz będzie trudniej ;)Drugi blat ciasta smarujemy pierwszą częścią masy i układamy go na cieście w taki sposób by masa znalazła się od dołu czyli przylegała do naszych naponczowanych już
biszkoptów ;)Gdy ciasto ułożymy wówczas ponczujemy jego wierzch i wykładamy pozostałą masę.Na niej układamy kolejną warstwę zamoczonych w ponczu
biszkoptów i mocno oprószamy wierzch
kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum całą noc. Ciasto smakuje najlepiej jak poleży w lodówce przynajmniej 12 godzin :)Smacznego :)