Wykonanie
Oszukane tiramisu, na
serku homogenizowanym z
czekoladowym biszkoptem i mnóstwem
kakao. Pyszne. W oryginale, jak dla mnie, było za dużo
mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki
czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę.
'oszukane tiramisu na
serku homogenizowanym'Składniki (na kwadratową blachę 24x24 cm):*
biszkopt:- 4
jajka-1/2 -2/3 szklanki
cukru- 2/3 szklanki
mąki- 1,5 łyżki
kakao- 2 łyżki
oleju- 2 łyżki
wody- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli* masa:- 400g
serków homogenizowanych waniliowych- 200g miękkiego
masła- 1/3-1/2 szklanki
cukru pudru (w zależności od słodkości
serków homogenizowanych)- 2 szklanki
mleka w proszku (nie granulowanego)* poncz:- 250-300 ml
kawy espresso- 100ml
likieru Baileys/amaretto- 1,5 paczki okrągłych
biszkotów-
kakaoBiszkopt:
Jajka (całe) utrzeć z
cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać
olej i
wodę. Ciągle miksować.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sól przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wymieszać.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut, do tzw."suchego patyczka".Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić tam
biszkopt do wystudzenia. Wystudzony
biszkopt podzielić na dwa blaty.Masa:
Masło utrzeć z
cukrem pudem do białości. Dodać
serek homogenizowany i
mleko w proszki i zmiksować do połączenia się mas. Schłodzić.Poncz:Wszystkie składniki wymieszać. Przestudzić.Na dno formy, wyłożyć jeden blat
biszkoptu. Nasączyć go ponczem i wyłożyć połowę masy. Na masę położyć, namoczone
biszkopty. Oprószyć
kakao. Następnie położyć drugi blat
biszkoptu. Nasączyć go ponczem. Wyłożyć pozostały krem. Następnie namoczone
biszkopty i oprószyć
kakao.Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Gotuję bo lubię'