ßßß Cookit - przepis na Ciasto Latte Macchiatto

Ciasto Latte Macchiatto

nazwa

Wykonanie

Większość blogerów robiła to ciasto więc i ja postanowiłam upiec wszak wygląda i brzmi bardzo kusząco. Dla mnie ciacho okazało się rewelacyjne aż musiałam oblizać pióra od robota po przygotowaniu masy serowej, żeby nie wyjeść całej z miski. Idealne połączenie kakaowego biszkoptu z masą serową i nutką Irish cream. Idealnie wyważona słodycz przynajmniej dla mnie. Przepis z bloga Gotuję bo lubię .
Składniki na biszkopt :
4 duże jaja ( XL)
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1,5 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, proszek i kakao przesiewamy do jednej miski.
Jaja ubijamy z cukrem i solą około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Kolejno dodajemy wodę, olej, miksujemy. Dodajemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki do połączenia składników.
Masę wylewamy do blachy o wymiarach 24x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Pieczemy w temp. 180°C przez około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 części.
Poncz :
5 kaw espresso ( w sumie 300 ml )
100 ml likieru Baileys ( można użyć innego np. kawowego lub czekoladowego )
Składniki ponczu mieszamy, odstawiamy.
Ponad to :
około 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
gorzkie kakao
Składniki na krem :
200 g bardzo miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego )
400 g waniliowego serka homogenizowanego
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę około 7 minut. Po tym czasie dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy aż całość dobrze się połączy. Odstawiamy.
Pierwszy blat biszkoptu układamy na dnie blachy, ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy naponczowane biszkopty ( biszkopty przed ułożeniem na masie zanurzamy w ponczu ). Całość po wierzchu lekko posypujemy gorzkim kakao. Na biszkopty kładziemy drugi blat biszkoptu lekko posmarowany kramem ( około 1/3 masy ). Na biszkoptach kładziemy stroną z kremem. Wierzch biszkoptu ponczujemy i nakładamy pozostała masę serową. Na niej ponownie układamy naponczowane biszkopty a całość obficie posypujemy gorzkim kakao. Wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/09/Ciasto-Latte-Macchiatto.html