Wykonanie
Większość blogerów robiła to ciasto więc i ja postanowiłam upiec wszak wygląda i brzmi bardzo kusząco. Dla mnie ciacho okazało się rewelacyjne aż musiałam oblizać
pióra od robota po przygotowaniu masy serowej, żeby nie wyjeść całej z miski. Idealne połączenie
kakaowego biszkoptu z masą
serową i nutką Irish cream. Idealnie wyważona
słodycz przynajmniej dla mnie. Przepis z bloga Gotuję bo lubię .
Składniki na
biszkopt :4 duże
jaja ( XL)szczypta
soli2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki1,5 łyżki gorzkiego
kakao2 łyżki
oleju2 łyżki
wody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę, proszek i
kakao przesiewamy do jednej miski.
Jaja ubijamy z
cukrem i
solą około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Kolejno dodajemy
wodę,
olej, miksujemy. Dodajemy
mąkę z
kakao i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki do połączenia składników.Masę wylewamy do blachy o wymiarach 24x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i obsypanej
kaszą manną. Pieczemy w temp. 180°C przez około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny
biszkopt przekrawamy na 2 części.Poncz :5 kaw
espresso ( w
sumie 300 ml )100 ml
likieru Baileys ( można użyć innego np.
kawowego lub
czekoladowego )Składniki ponczu mieszamy, odstawiamy.Ponad to :około 1,5 paczki okrągłych
biszkoptówgorzkie
kakaoSkładniki na krem :200 g bardzo miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 szklanki
mleka w proszku ( nie granulowanego )400 g
waniliowego serka homogenizowanegoMasło ucieramy z
cukrem na jasną, puszystą masę około 7 minut. Po tym czasie dodajemy
mleko w proszku i
serki. Miksujemy aż całość dobrze się połączy. Odstawiamy.Pierwszy blat
biszkoptu układamy na dnie blachy, ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na
masie układamy naponczowane
biszkopty (
biszkopty przed ułożeniem na
masie zanurzamy w ponczu ). Całość po wierzchu lekko posypujemy gorzkim
kakao. Na
biszkopty kładziemy drugi blat
biszkoptu lekko posmarowany
kramem ( około 1/3 masy ). Na biszkoptach kładziemy stroną z kremem. Wierzch
biszkoptu ponczujemy i nakładamy pozostała masę
serową. Na niej ponownie układamy naponczowane
biszkopty a całość obficie posypujemy gorzkim
kakao. Wstawiamy na noc do lodówki.Smacznego :)