Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 4 duże
jajka- 2/3 szklanki
cukru- szczypta
soli- 2/3 szklanki
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
oleju- 1,5 łyżki
kakao- 2 łyżki
wody*na krem- 1/2 szklanki
cukru pudru- 200g miękkiego
masła- 2 szklanki
mleka w proszku (najlepiej w niebieskim opakowaniu)- 400g
serka homogenizowanego waniliowego*na poncz- 100ml mocnej
kawy rozpuszczalnej- 100ml
likieru kawowego*dodatkowo- 1 duża paczka okrągłych
biszkoptów-
kakao do posypaniaSposób przygotowania:1.
Jajka ubijamy na puszystą masę z
solą i
cukrem, następnie dodajemy
olej i
wodę, miksujemy. Później wsypujemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao, mieszamy, aż powstanie gładka masa. Masę wylewamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min. (do suchego patyczka). Mocno schłodzony
biszkopt kroimy na dwie części.2.
Masło miksujemy z
cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy
mleko w proszku i
serek, miksujemy, aż powstanie jednolity krem.3. Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy, skrapiamy go ponczem przygotowanym z
likieru i
kawy, smarujemy go połową kremu, układamy na nim
biszkopty namoczone tylko przez chwileczkę w ponczu, posypujemy
kakao i kładziemy drugi blat ciasta (również skropiony ponczem) stroną lekko posmarowaną kremem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, układamy naponczowane
biszkopty i posypujemy obficie
kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.Inspiracja:gotowaniecieszy.blox.pl