ßßß Cookit - przepis na Ciasto latte macchiato

Ciasto latte macchiato

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 4 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
*na krem
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200g miękkiego masła
- 2 szklanki mleka w proszku (najlepiej w niebieskim opakowaniu)
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
*na poncz
- 100ml mocnej kawy rozpuszczalnej
- 100ml likieru kawowego
*dodatkowo
- 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy na puszystą masę z solą i cukrem, następnie dodajemy olej i wodę, miksujemy. Później wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy, aż powstanie gładka masa. Masę wylewamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min. (do suchego patyczka). Mocno schłodzony biszkopt kroimy na dwie części.
2. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy mleko w proszku i serek, miksujemy, aż powstanie jednolity krem.
3. Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy, skrapiamy go ponczem przygotowanym z likieru i kawy, smarujemy go połową kremu, układamy na nim biszkopty namoczone tylko przez chwileczkę w ponczu, posypujemy kakao i kładziemy drugi blat ciasta (również skropiony ponczem) stroną lekko posmarowaną kremem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, układamy naponczowane biszkopty i posypujemy obficie kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Inspiracja:gotowaniecieszy.blox.pl
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/01/ciasto-latte-macchiato.html