Wykonanie
Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj. Znakomite połączenie warstwy kawowej i
mlecznej tworzy nie zapomniany smak popularnej włoskiej
kawy.
Składniki na
biszkopt:4 duże
jajaszczypta
soli2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki1,5 łyżki
kakao2 łyżki
oleju2 łyżki
wody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Jajka ubić z
solą i
cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać
olej i
wodę, zmiksować.
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia i
kakao i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką do połączenia składników.Ciasto wylać do blaszki (21x32 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, ciasto wykonać dwukrotnie.Składniki na masę:200 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 szklanki
mleka w proszku40 dag
waniliowego serka homogenizowanegoWykonanie:
Masło ubić z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać
mleko w proszku i
serki. Zmiksować do połączenia się składników.Składniki na poncz:5 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej ( zaparzone w 300 ml
wody )100 ml
likieru Baileys ( lub innego )Dodatkowo:1,5 paczki okrągłych
biszkoptówkakao do posypaniaPierwszy blat ułożyć w formie, naponczować, wyłożyć połowę masy. Na
masie ułożyć warstwę namoczonych w ponczu
biszkoptów i lekko oprószyć je
kakao.
Biszkopty przykryć drugim blatem, naponczowanym i posmarowanym kremem ( około 1/3 z pozostałej połowy ).Wierzch ciasta posmarować resztą masy, ułożyć naponczowane
biszkopty, posypać
kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.Smacznego!