Wykonanie
Proste i smaczne ciasto ucierane
espresso polane lekko
kawowym lukrem i udekorowane ziarnami
kawy w
czekoladzie. Jest jak typowa babka, intensywnie
maślana i pozostająca długo wilgotna. Miłośnikom
kawowych słodyczy będzie na pewno smakowała. Najlepsza z filiżanką
kawy espresso :)
175 g
masła, miękkiego, plus dodatkowo do nasmarowania175 g drobnego
cukru3
jajka175 g
mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykła z 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
likieru kawowego1 łyżka bardzo mocnej
espresso (lub 3 łyżki
kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej
wody)
lukier:175 g
cukru pudru, przesianego2 łyżki
espresso lub (2 łyżeczki
kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżkach
wody)ok 20 ziaren
kawy w
czekoladzie, posiekanych, do ozdobyPiekarnik nagrzewamy do 190 st C, natłuszczamy średniej wielkości keksówkę i wykładamy papierem do pieczeniaPrzygotowujemy ciasto.
Masło z
cukrem ucieramy do białości. Dodajemy po jednym
jajku, cały czas dokładnie ucierając.Dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia oraz
likier kawowy i mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do drugiej miski i dodajemy
kawę. Mieszamy.Przekładamy łyżką na przemian jasną i ciemniejszą masę. Patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy, by się lekko połączyły. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z blaszki na kratkę i studzimy.Przygotowujemy
lukier.
Cukier puder umieszczamy w naczyniu dodajemy
kawę i mieszamy. Wylewamy na ciasto i dekorujemy pokruszonymi ziarnami
kawy w
czekoladzie.Przepis z książki "Great Cakes" wydawnictwa Good Housekeeping