ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane espresso

Ciasto ucierane espresso

nazwa

Wykonanie

Proste i smaczne ciasto ucierane espresso polane lekko kawowym lukrem i udekorowane ziarnami kawy w czekoladzie. Jest jak typowa babka, intensywnie maślana i pozostająca długo wilgotna. Miłośnikom kawowych słodyczy będzie na pewno smakowała. Najlepsza z filiżanką kawy espresso :)
175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do nasmarowania
175 g drobnego cukru
3 jajka
175 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykła z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka likieru kawowego
1 łyżka bardzo mocnej espresso (lub 3 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody)
lukier:
175 g cukru pudru, przesianego
2 łyżki espresso lub (2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)
ok 20 ziaren kawy w czekoladzie, posiekanych, do ozdoby
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, natłuszczamy średniej wielkości keksówkę i wykładamy papierem do pieczenia
Przygotowujemy ciasto. Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy po jednym jajku, cały czas dokładnie ucierając.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz likier kawowy i mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do drugiej miski i dodajemy kawę. Mieszamy.
Przekładamy łyżką na przemian jasną i ciemniejszą masę. Patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy, by się lekko połączyły. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z blaszki na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder umieszczamy w naczyniu dodajemy kawę i mieszamy. Wylewamy na ciasto i dekorujemy pokruszonymi ziarnami kawy w czekoladzie.
Przepis z książki "Great Cakes" wydawnictwa Good Housekeeping
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/06/ciasto-ucierane-espresso.html