Wykonanie
Przepyszne, aromatyczne danie w sam raz na jesień. Orientalna zapiekanka z
ziemniaków to bardzo prosty sposób na to, żeby choć na chwilę zapomnieć o szaro burej aurze za oknem. Podczas przygotowywania tej potrawy cały dom wypełnia się boskimi zapachami
cynamonu,
gałki muszkatołowej,
curry i
imbiru, a nasze zwyczajne
ziemniaki, w połączeniu z wiórkami kokosowymi i orientalnymi aromatami, nabierają zupełnie nowego charakteru. Do zrobienia tej zapiekanki po raz pierwszy zainspirował mnie przepis z bloga ammniam.dziecisawazne.pl, a jak już raz jej spróbowaliśmy, na stałe zagościła w naszej kuchni i to w różnych konfiguracjach. Zapiekanka może stanowić samodzielne danie – ja np. podaję ją z dużą ilością startej
marchewki, albo być po prostu dodatkiem do ulubionych kotletów, zamiast klasycznych
ziemniaków. Warto urozmaicać sobie życie, zwłaszcza w tak smakowity sposób:)Co nam będzie potrzebne:– ok. 10
ziemniaków (ja
daję tyle, ile
mieści mi się akurat do naczynia żaroodpornego)– 1
czerwona papryka (można dać więcej różnokolorowych)– 1
cebula– 3-4 ząbki
czosnku– puszka
pomidorów, albo pół słoiczka
koncentratu pomidorowego– 5-6 łyżek
wiórków kokosowych + opcjonalnie pół szklanki
mleczka kokosowego– 3 łyżeczki
curry– 1 łyżeczka
imbiru– 2 łyżeczki
cynamonu– 1 łyżeczka
słodkiej papryki– szczypta
chilli– 1 łyżka
cukru– 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej– 2 łyżeczki
soli–
oliwa z oliwek– do posypania
cebula dymka lub
szczypiorekPrzygotowanie:wszystkie warzywa dokładnie myjemy,
ziemniaki można obrać ze skórki (ja nie obieram, jeśli
ziemniaki są ładne)
ziemniaki kroimy w kostkę, z
papryki wykrajamy gniazda nasienne, czyścimy dokładnie z pestek i też kroimy w średniej wielkości kostkę
cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę,
czosnek obieramy (skórka łatwiej zejdzie, jeśli wcześniej lekko zmiażdżymy ząbek wierzchem dłoni lub płaską stroną noża) i drobno siekamypokrojone
ziemniaki wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut, po czym odcedzamy na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę
oliwy, wykładamy
ziemniaki i wysypujemy pokrojona
paprykę, dodajemy
sól na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki
oliwy, wsypujemy
przyprawy i chwilę podsmażamy z
oliwą, następnie dodajemy
cebulkę i
czosnek, podsmażamy chwilkę aż
cebulka się zeszkli, po czym dodajemy
pomidory z puszki, wcześniej rozdrobnione widelcem – dodajemy całą zawartość puszki, razem z
wodą, (jeśli używamy
koncentratu pomidorowego wcześniej rozpuszczamy go w szklance
wody i dodajemy na patelnię)
podsmażamy wszystkie składniki razem, aż się połączą i utworzy się aromatyczny sos (jeśli jest zbyt gęsty można dodać odrobinę
wody), sos dusimy jakieś 5 minut, po czym dodajemy
wiórki kokosowe i
mleczko kokosowe, mieszamy wszystko razem i wylewamy sos na
ziemniakizapiekankę wkładamy na ok. 35-45 minut do piekarnika rozgrzanego do ok. 200ºC, w połowie czasu pieczenia
ziemniaki powinno się przemieszać, żeby się równomiernie upiekły, (czas pieczenia jest orientacyjny,
ziemniaki trzymamy w piekarniku tak długo, aż będą miękkie, a skórka przypieczona i chrupiąca)Smacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments