ßßß
Świąt wielkanocnych nie wyobrażam sobie bez.. mazurka 😉 Właściwie to od tego roku, bo wcześniej nie wiedziałam nawet, że mazurki są tak proste w wykonaniu i dają tyle możliwości mieszania smaków, kolorów ah! A co do herbatki to uwielbiam Dilmah Vanilla i ona idealnie pasowałaby mi do mojego czekoladowego mazurka.Mazurek czekoladowy z kandyzowaną pomarańcząKandyzowane pomarańcze:2 średnie pomarańcze1 i 1/2 szklanki cukruszklanka wodyPomarańcze kroimy na plasterki (ok. 5 mm). W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, tak aby się rozpuścił. wrzucamy plasterki pomarańczy i gotujemy na malutkim ogniu 1-1,5 godziny. Układamy na ręczniku papierowym (można polać pozostałym w garnuszku sokiem i wystudzić)Mazurek czekoladowyCiasto kruche:250 g mąki160 g masła100 g cukru pudru2 żółtka2 łyżki kakaoMasa czekoladowa:mała puszka masy kajmakowej (u mnie kokosowa)1/2 tabliczki gorzkiej czekolady3 łyżki mlekaWyrabiamy z podanych składników ciasto. Schładzamy w lodówce. Rozwałkowujemy na blasze, pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.W kąpieli wodnej łączymy masę kajmakowa z czekolada i mlekiem. Wykładamy na wystudzone ciasto, przystrajamy kandyzowanymi pomarańczami.Babeczki Ani
Oczywiście świąt nie wyobrażam sobie bez świątecznych słodkości:) W tym roku postanowiłam wypróbować swoich sił w dekorowaniu wielkanocnych muffinek, efekty widać na zdjęciu:)Przepis na muffinki:-2 tabliczki białej czekolady-0,5 litra mleka-2 jajka-200g cukry brązowego (może być także biały, jednak z brązowy nadaje charakterystyczny smak)-300g margaryny lub masła-200g mąki-4 łyżeczki proszku do pieczenia-1 łyżeczka sody-odrobina soliŚcieramy czekoladę na tarce. Następnie do naczynia dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, mieszamy je, po czym wlewamy mleko, wbijamy 2 jajka, wrzucamy miękkie masło. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do foremek. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i wkładamy wypełnione foremki na ok. 30 minut.Pięknie pachnące muffinki zostawiamy do ostygnięciaW tym czasie przygotowujemy lukier i masę do dekoracji.Przepis na lukier:-125g masła-2 łyżeczki cukru waniliowego-450-500g curkru pudru-ok. 4-5 łyżek mlekaDo naczynia dodajemy masło w temperaturze pokojowej, część cukru pudru, cukier waniliowy i miksjemy. Następnie stopniowo wsypujemy cukier puder i 4 łyżki mleka i mieszamy do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi.Przepis na masę:-270g białych pianek marshmallows-ok. 3-4 łyżek wody-ok. 600g cukru pudruRozpuszczamy pianki marshmallows w kąpieli wodnej (do garnka nalewmy gorącej wody, wstawiamy do niego rondelek z piankami i 3-4 łyżkami wody i podrzewając mieszamy co jakiś czas do momentu, aż wszystkie się rozpuszczą). Dodajemy następnie do rozpuszczonych pianek trochę cukru pudru, mieszamy. Masę przekładamy na blat i zagniatamy dodając stopniowo(!) cukier puder. Masa powinna być lekko lepka, ale nie klejąca. Masę można zabarwiać barwnikami spożywczymi. Przechowywać można ją wprzezroczystej folii, aby nie obeschła.Kiedy babeczki ostygną zabieramy się za ich dekorację:) (nigdy nie dekorujemy ciepłych babeczek bo lukier po nich spłynie!).Masę z pianek marshmallows najlepiej nakładać na babeczkę wcześniej posmarowaną lukrem- wtedy będzie się lepiej trzymała. Z masy lepimy różne świąteczne króliczki, kurczaczki i baranki:) „Trawę” na babeczkach można zrobić z wiórek kokosowych zabarwionych zielonym barwnikiem spozywczym. Lukier można nakładać na muffinki przy pomocy woreczka strunowego (napełniamy go, odcinamy jego rożek i wyciskamy na babeczkę).A do przepisu polecam Dilmah Caramel- jest pychaGRATULUJĘ WYGRANEJ! :)))