Wykonanie
Już od dawna miałam ochotę zrobić to ciasto...... zleciało sporo czasu, ale jest!Smaczne,
kokosowe, a w smaku - podobne do znanego batonika.Zapraszam.Oryginalny przepis: Domi w kuchni
Przepis:Ciasto:6 jaj5 łyżek
mąki6 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoUbić
jajka z
cukrem na "sztywno". Wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na przygotowaną wcześniej blachę, piec w temperaturze 170°C przez 25 minut - przy czym wstawić do nagrzewającego się piekarnika. Uwaga: Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i upuścić blaszkę na ziemię z wysokości około 30-40 cm.Masa kokosowa:0,5 litra
mleka1-2
białe czekolady200g
masła lub
margaryny250g wiórek
kokosowych2 łyżki
cukruopakowanie
cukru waniliowegoMleko zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym, wsypać
kokos i gotować na małym ogniu około 20 minut, do zgęstnienia - ciągle mieszając. Do gorącej masy dodać posiekane masło/margarynę i pokruszoną
czekoladę, mieszać, aż się roztopią. Masę dobrze wystudzić.Polewa:20 - 50g masła/margaryny
gorzka czekoladaSkładniki połączyć ze sobą w kąpieli
wodnej, kiedy masa jest zbyt gęsta dołożyć odrobinę masła/margaryny aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ja polewę zrobiłam nieco inną, ale kosztowało mnie to dużo nerwów. Pierwsza się zważyła, a z drugą zaryzykowałam, ale katastrofa byłaby o mały włos. Polecam powyższy przepis - jest niezawodny. Jeśli macie swój przepis na polewę nic nie szkodzi, żeby właśnie jego użyć :)Wykonanie ciasta:Na upieczony wcześniej spód wyłożyć masę
kokosową i odstawić całość do lodówki, zostawić zastygnięcia masy. Kiedy masa z wierzchu zastygnie delikatnie rozprowadzić
polewę czekoladową.