ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kokosem a`la batonik "Bounty"

Ciasto z kokosem a`la batonik "Bounty"

nazwa

Wykonanie

Już od dawna miałam ochotę zrobić to ciasto...
... zleciało sporo czasu, ale jest!
Smaczne, kokosowe, a w smaku - podobne do znanego batonika.
Zapraszam.
Oryginalny przepis: Domi w kuchni
Przepis:
Ciasto:
6 jaj
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ubić jajka z cukrem na "sztywno". Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na przygotowaną wcześniej blachę, piec w temperaturze 170°C przez 25 minut - przy czym wstawić do nagrzewającego się piekarnika. Uwaga: Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i upuścić blaszkę na ziemię z wysokości około 30-40 cm.
Masa kokosowa:
0,5 litra mleka
1-2 białe czekolady
200g masła lub margaryny
250g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać kokos i gotować na małym ogniu około 20 minut, do zgęstnienia - ciągle mieszając. Do gorącej masy dodać posiekane masło/margarynę i pokruszoną czekoladę, mieszać, aż się roztopią. Masę dobrze wystudzić.
Polewa:
20 - 50g masła/margaryny
gorzka czekolada
Składniki połączyć ze sobą w kąpieli wodnej, kiedy masa jest zbyt gęsta dołożyć odrobinę masła/margaryny aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ja polewę zrobiłam nieco inną, ale kosztowało mnie to dużo nerwów. Pierwsza się zważyła, a z drugą zaryzykowałam, ale katastrofa byłaby o mały włos. Polecam powyższy przepis - jest niezawodny. Jeśli macie swój przepis na polewę nic nie szkodzi, żeby właśnie jego użyć :)
Wykonanie ciasta:
Na upieczony wcześniej spód wyłożyć masę kokosową i odstawić całość do lodówki, zostawić zastygnięcia masy. Kiedy masa z wierzchu zastygnie delikatnie rozprowadzić polewę czekoladową.
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/06/ciasto-z-kokosem-ala-batonik-bounty.html