Wykonanie
Bardzo łatwe w przygotowaniu ciacho. Mega smaczne. Nie przypomina dosłownie smaku batonika bounty ale jest bardzo podobne co więcej tak jak batonik uzależnia. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Moje wypieki .
Składniki na
biszkopt :5 jaj1 niepełna szklanka
mąki pszennejpół szklanki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy
cukier,
żółtka a na koniec
mąkę z proszkiem i
kakao ( ja
mąkę,
cukier i
kakao przesiałam, wymieszałam razem ). Mieszać na małych obrotach aż składniki dobrze się połączą. Masę przelewamy do blachy o wymiarach 20x35 cm ( u mnie 25x35 ) wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 170-180°C przez około 30 minut. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Można go też nasączyć
wodą z
aromatem waniliowym ale ja tego nie robiłam.Masa kokosowa :1/2 litra
mleka1/2 szklanki
cukru20 dag
masła25 dag wiórek
kokosowychcukier waniliowy ( 16 g )
Mleko zagotować z
cukrami. Kolejno wsypujemy
kokos i gotujemy do zgęstnienia masy. Dorota pisze około 20 minut u mnie nastąpiło to szybciej. Masę cały czas mieszałam żeby mi się nie przypaliła,
Kokos dość szybko zaabsorbował
mleko. Kiedy już zgęstnieje do gorącej masy dodajemy
masło i od czasu do czasu mieszając pomagamy mu w rozpuszczeniu. Masę odstawiamy do ostygnięcia a kiedy będzie zimna wykładamy ją na
biszkopt. Równamy.Polewa :100 g
mlecznej czekolady100 g
gorzkiej czekolady12,5 dag
margarynyWszystkie składniki polewy umieszczamy w misce i rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Lekko ją przestudziłam, na tyle żeby nie była gorąca. Wylewamy na ciasto, równamy i schładzamy w lodówce, żeby dobrze ciasto się kroiło. Ja swoje wstawiłam na całą noc.Smacznego :)