Wykonanie
HomeSŁODKOŚCItort
bezowy z
truskawkami i
bitą śmietaną

Produkty:
Beza:6
białek1.5 szklanki
cukru1/2
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejMasa:200 g
śmietany 30 %250 g
serka mascarpone3 łyżeczki
cukru pudru250 g
truskaweka
galaretka truskawkowadodatkowo;
truskawki do dekoracjiWykonanie:
Beza:
Białka z odrobiną
soli ubijamy na pianę dodajemy po troche
cukru aż do rozpuszczenia.na końcu dodajemy
sok z cytryny oraz
mąkę ziemniaczaną..mieszamy.wkładamy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 130 stopni 3 h.Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.Masa:
Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance
wody .odstawiamy mieszając od czasu do czasu do wystygnięcia i do momentu aż zacznie sie tężeć ..
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy
cukier puder oaz po trochę
serka mascarpone.
Truskawki wcześniej zduszone i zasypane
cukrem dodajemy do masy ,wlewamy tężejącą
galaretką.Po wymieszaniu nakładamy na
bezę i dekorujemy
truskawkami..
Truskawki można zastąpić innym
owocem.
Jagodami.
brzoskwinią ,
malinami ..Życzę smacznegoPowiązany przepis:
sałatka z
selera,
kukurydzy,
szynki…
jajka faszerowane
ogórkiem,
koperkiem i
czosnkiemWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
