ßßß Cookit - przepis na tort bezowy z truskawkami i bitą śmietaną

tort bezowy z truskawkami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
tort bezowy z truskawkami i bitą śmietaną
Produkty:
Beza:
6 białek
1.5 szklanki cukru
1/2 soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa:
200 g śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
250 g truskawek
a galaretka truskawkowa
dodatkowo;
truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Beza:
Białka z odrobiną soli ubijamy na pianę dodajemy po troche cukru aż do rozpuszczenia.na końcu dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną..mieszamy.wkładamy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 130 stopni 3 h.Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Masa:
Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance wody .odstawiamy mieszając od czasu do czasu do wystygnięcia i do momentu aż zacznie sie tężeć ..Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder oaz po trochę serka mascarpone.Truskawki wcześniej zduszone i zasypane cukrem dodajemy do masy ,wlewamy tężejącą galaretką.Po wymieszaniu nakładamy na bezę i dekorujemy truskawkami..
Truskawki można zastąpić innym owocem.Jagodami.brzoskwinią ,malinami ..
Życzę smacznego
Powiązany przepis:
sałatka z selera, kukurydzy, szynki
jajka faszerowane ogórkiem, koperkiem i czosnkiem
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/tort-bezowy-z-truskawkami-i-bita-smietana