ßßß
Składniki:1 duża cebula2 pory (wzięłam 1,5 bo były spore, spore pory) dokładnie oczyszczone1 ząbek czosnku4 plastry wędzonego boczku2 marchewki3 łodygi selera naciowego225 g czerwonej soczewicy1/2 łyżeczki startego imbiruszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprz świeżo mielonyoliwa lub olej1,25 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)**Przepisy czasem wołają o bulion, ale mało kto ma go "pod ręką", nie ma u nas zwyczaju kupowania gotowej wersji w puszce, więc podaję poniżej dodatkowe składniki, aby przyrządzić bazowy bulion drobiowy jako punkt wyjścia do przyrządzenia tej zupy. Można też przygotować nieco więcej wywaru i część zamrozić na później. Ostatecznie możesz też zrezygnować z bulionu i użyć wody. na bulion:kawałek kurczaka z kością (np. porcja rosołowa, ćwiartka, dwie pałki, skrzydełka)liść pora (dobrze oczyszczony z piachu)5 kulek ziela angielskiego5 kulek pieprzu2 liście laurowe0,5-1 łyżka solido podania:grzanki lub groszek ptysiowyPrzygotowanie:Zakładam, że nie dysponujesz bulionem, więc od niego zaczniemy. Odmierz 1,25 l wody (lub więcej jeśli robisz część wywaru na zapas), wlej do garnka, dorzuć kurczaka, liść pora oraz przyprawy. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu (ma się gotować, ale nie gwałtownie) około 30 minut. Po tym czasie dorzuć jedną z marchewek - obraną, pokrojoną na pół wzdłuż i w poprzek, dorzuć też jedną z łodyg selera naciowego i liść pora. Gotuj kolejne 20 minut. Na koniec sprawdź czy wywar jest wystarczająco słony. Wyjmij mięso oraz warzywa, a bulion przecedź. Przyprawy nie będą Ci już potrzebne, warzywa zachowaj do kolejnego etapu, a mięso z kurczaka możesz po prostu zjeść lub wykorzystać do przygotowania innego dania.Cebulę posiekaj, pory przekrój wzdłuż, a następnie pokrój na plasterki. W dużym garnku zagrzej łyżkę oleju, dorzuć cebulę i pora i smaż delikatnie, aż będą szkliste. Dodaj wyciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek oraz posiekany boczek i smaż 3-4 minuty na średnim ogniu.Marchew i seler (które nie zostały użyte do bulionu, a jeśli go nie przygotowujesz to wszystkie od razu) pokrój w plasterki i wrzuć do garnka. Po kilku minutach dodaj soczewicę oraz imbir i gałkę muszkatołową. Dorzuć też seler i marchew wykorzystane do zrobienia bulionu. Zalej wszystko bulionem (najlepiej gorącym, aby nie przerywać procesu gotowania), doprowadź do wrzenia. Gotuj z pokrywką jakieś 30-40 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie. Używając blendera ręcznego rozdrobnij składniki zupy, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji, no mniej więcej ;) Dopraw solą i pieprzem. Grzankami posyp bezpośrednio przed jedzeniem. Smacznego!
