ßßß Cookit - przepis na WegeBurgery z karmelizowanymi na słono szaronami

WegeBurgery z karmelizowanymi na słono szaronami

nazwa

Wykonanie

Odkąd przestałam jeść mięso zaczęłam jadać burgery. Nawet jako mięsożerca w ciągu roku nie zjadałam tylu burgerów co teraz w miesiąc. Poznałam na nowo smak ciecierzycy i przestałam wszystko masowo smażyć, coraz częściej piekąc obiady w piekarniku.
Jak już pewnie zdążyliście zauważyć uwielbiam nietypowe połączenia smakowe i takie wykorzystuję w swojej kuchni bardzo często. Przykładem jest dzisiejszy przepis i połączenie słodkiego smaku karmelizowanego szarona (zwanego również owocem kaki) z warzywami w bułce.
W tym przepisie ciasta na burgery wychodzi dość sporo i jeśli nie spodziewamy się na obiedzie gości ciasto możemy zamrozić. Po rozmrożeniu ciasto może się niestety rozpadać, ale sytuację uratuje dodanie jednego jajka i odrobiny mąki.
Składniki:
WegeBurgery (porcja na ok 12 dużych burgerów):
1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
1/2 szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu wyjdzie jej ok 1 i 1/2 szklanki),
1/2 szklanki prażonego sezamu,
1/2 szklanki prażonego słonecznika,
1 duża marchew,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
2 łyżki siemienia lnianego,
1 - 2 łyżki mąki,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
sól.
Karmelizowane szarony (porcja dla 2 osób):
2 plastry szarona o grubości ok 1 cm,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
1/2 łyżeczki soli,
Dodatki do burgerów (dla 2 osób):
2 bułki (w moim wypadku półbagietki, bo akurat innych nie było w sklepie xD)
sałata lodowa,
kilka korniszonów,
czerwona cebula,
prażona cebulka,
musztarda,
amerykański sos barbecue.
Przygotowanie:
Ciecierzycę i kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i poczekać, aż trochę ostygnie.
Siemię lniane zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na chwilę.
Ciecierzycę zblendować, a następnie wraz z kaszą jaglaną przełożyć do miski.
Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodać do masy.
Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa nie lepi się zbyt dobrze należy dodać więcej oliwy i mąki.
Uformować kotleciki i wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (opcja grzania "góra-dół") i piec przez 30 minut.
W międzyczasie na teflonowej patelni rozpuścić cukier i dodać sól, a następnie położyć szarony i podgrzewać po 2-3 minuty z każdej strony.
Na 3 minuty przed końcem pieczenia burgerów, do piekarnika włożyć bułki i podpiec, tak aby były chrupiące. Wyjąć je z piekarnika razem z burgerami, przekroić (można posmarować dowolnym sosem np barbecue lub musztardą i keczupem), dodać szarony i dowolne warzywa.
Smaczengo!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2013/12/wegeburgery-z-karmelizowanymi-na-sono.html