Wykonanie
Odkąd przestałam jeść
mięso zaczęłam jadać burgery. Nawet jako mięsożerca w ciągu roku nie zjadałam tylu burgerów co teraz w miesiąc. Poznałam na nowo smak
ciecierzycy i przestałam wszystko masowo smażyć, coraz częściej piekąc obiady w piekarniku.Jak już pewnie zdążyliście zauważyć uwielbiam nietypowe połączenia smakowe i takie wykorzystuję w swojej kuchni bardzo często. Przykładem jest dzisiejszy przepis i połączenie słodkiego smaku karmelizowanego szarona (zwanego również
owocem kaki) z warzywami w
bułce.W tym przepisie ciasta na burgery wychodzi dość sporo i jeśli nie spodziewamy się na obiedzie gości ciasto możemy zamrozić. Po rozmrożeniu ciasto może się niestety rozpadać, ale sytuację uratuje dodanie jednego
jajka i odrobiny
mąki.

Składniki:WegeBurgery (porcja na ok 12 dużych burgerów):1 i 1/2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy,1/2 szklanki
kaszy jaglanej (po ugotowaniu wyjdzie jej ok 1 i 1/2 szklanki),1/2 szklanki prażonego
sezamu,1/2 szklanki prażonego
słonecznika,1 duża
marchew,1 ząbek
czosnku,2 łyżki
oliwy,2 łyżki
sosu sojowego,2 łyżki pokrojonej
natki pietruszki,2 łyżki
siemienia lnianego,1 - 2 łyżki
mąki,1 łyżeczka ziaren
kolendry,1/2 łyżeczki
imbiru,1/4 łyżeczki
ostrej papryki,
sól.Karmelizowane szarony (porcja dla 2 osób):2 plastry szarona o grubości ok 1 cm,1 łyżeczka
cukru trzcinowego,1/2 łyżeczki
soli,Dodatki do burgerów (dla 2 osób):2
bułki (w moim wypadku półbagietki, bo akurat innych nie było w sklepie xD)
sałata lodowa,kilka
korniszonów,
czerwona cebula,
prażona cebulka,
musztarda,amerykański
sos barbecue.Przygotowanie:
Ciecierzycę i
kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i poczekać, aż trochę ostygnie.
Siemię lniane zalać 2 łyżkami ciepłej
wody i odstawić na chwilę.
Ciecierzycę zblendować, a następnie wraz z
kaszą jaglaną przełożyć do miski.
Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodać do masy.Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa nie lepi się zbyt dobrze należy dodać więcej
oliwy i
mąki.Uformować kotleciki i wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (opcja grzania "góra-dół") i piec przez 30 minut.

W międzyczasie na teflonowej patelni rozpuścić
cukier i dodać
sól, a następnie położyć szarony i podgrzewać po 2-3 minuty z każdej strony.Na 3 minuty przed końcem pieczenia burgerów, do piekarnika włożyć
bułki i podpiec, tak aby były chrupiące. Wyjąć je z piekarnika razem z burgerami, przekroić (można posmarować dowolnym sosem np barbecue lub
musztardą i
keczupem), dodać szarony i dowolne warzywa.

Smaczengo!