Wykonanie
Po ponad półtoramiesięcznej przerwie postanowiłam wrócić do gotowania. Ostatnio brakowało mi czasu ale teraz jestem w stanie go nieco więcej wygospodarować więc na blogu znowu będą pojawiać się wypróbowywane przeze mnie przepisy.Ostatnio bardzo dużą popularnością cieszą się wegańskie burgery więc postanowiłam sama spróbować coś upichcić. O wyborze tego przepisu zadecydował głównie fakt, że burgery te piecze się w piekarniku a nie smaży na patelni - tak jest i zdrowiej i szybciej. Przepis pochodzi ze strony Waniliowa Kuchnia .Składniki:1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej2 szklanki
marchewki startej na grubych okach0,5 szklanki
słonecznika0,5 szklanki
sezamu2
czerwone cebule pokrojone w kostkę0,25 szklanki
oleju0,5 szklanki
bułki tartej3 łyżki
mąki2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
ziół prowansalskich0,5 łyżeczki
soliszczypta
pieprzuszczypta zmielonej
ostrej paprykiopcjonalnie: 1
jajko (wtedy już nie będzie to burger wegański a wegetariański)Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki wielkości dużej gałki
lodów, kładziemy na blachę i spłaszczamy dłonią. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40 minut pamiętając aby po 15-20 minutach burgery odwrócić na drugą stronę. Podajemy je same jak kotlety lub w
bułce z warzywami i sosami. Smacznego! :)