Wykonanie
Są imitacją tradycyjnych mielonych kotletów. Z tą różnicą, że bardziej nadają się do pieczenia, niż smażenia, bo masa z której powstają jest mało zwarta i nie zawiera
jajek (oczywiście możecie je dodać- wtedy nie będą już wegańskie). Mają bardzo chrupiącą skórkę, a w środku czuć głównie
sezam,
słonecznik i
cebulkę. Mogą być dodatkiem do obiadu, albo bazą do bezmięsnego hamburgera. To już ostatnie jesienne przepisy, wkrótce zapraszam na te świąteczne ;)
(przepis podstawowy)1 i 1/2 szklanki
kaszy jaglanej, ugotowanej2 szklanki
marchewki, startej na tarce1/2 szklanki
słonecznika1/2 szklanki
sezamu1
czerwona cebula1/2 szklanki
bułki tartej1/4 szklanki
oleju3 łyżki
mąki2 łyżki
sosu sojowegołyżeczka
ziół prowansalskichpół łyżeczki
soliszczypta mielonego
pieprzuszczypta mielonego
chilliWszystkie składniki dokładnie wymieszać ręką. Formować kule wielkości gałki
lodów, spłaszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (po 15 minutach ostrożnie obrócić na drugą stronę). Smacznego!