ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery

nazwa

Wykonanie

Są imitacją tradycyjnych mielonych kotletów. Z tą różnicą, że bardziej nadają się do pieczenia, niż smażenia, bo masa z której powstają jest mało zwarta i nie zawiera jajek (oczywiście możecie je dodać- wtedy nie będą już wegańskie). Mają bardzo chrupiącą skórkę, a w środku czuć głównie sezam, słonecznik i cebulkę. Mogą być dodatkiem do obiadu, albo bazą do bezmięsnego hamburgera. To już ostatnie jesienne przepisy, wkrótce zapraszam na te świąteczne ;)
(przepis podstawowy)
1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej
2 szklanki marchewki, startej na tarce
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki sezamu
1 czerwona cebula
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki soli
szczypta mielonego pieprzu
szczypta mielonego chilli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręką. Formować kule wielkości gałki lodów, spłaszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (po 15 minutach ostrożnie obrócić na drugą stronę). Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/12/wegetarianskie-burgery.html