ßßß
Składniki:2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej2 szkl. utartej marchwi1 mała czerwona cebula1/2 szkl. ziaren słonecznika1/4 ziaren sezamu2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka curry1 łyżeczka mielonej kolendry1/4 łyżeczki chili w proszku1/4 szkl. bułki tartej2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej1/4 szkl. oleju lub oliwy2 łyżki jasnego sosu sojowegosól i pieprz czarny do smakuolej do posmarowaniaPrzygotowanie:Cebulę drobno pokroić.Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć na suchej patelni.Wszystkie składniki wymieszać w bardzo dokładnie, aż utworzą kleistą masę.Dłonie posmarować olejem i dodatkowo zwilżyć wodą i formować niewielkie kulki a następnie lekko je spłaszczyć, aby powstały kotleciki.Przed ułożeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować kotleciki olejem z obu stron.Kotleciki piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 25 minutach za pomocą łopatki obrócić kotleciki na drugą stronę i piec jeszcze ok. 10 minut.Smacznego