ßßß Cookit - przepis na Wegeburgery z marchewką

Wegeburgery z marchewką

nazwa

Wykonanie

Nie będę oszukiwać, jaglanka nie jest moją ulubioną kaszą. Jest tak mdła i nijaka, że pomysł zrobienia z niej kotletów nie zachwycał mnie. Na Jadłonomii, natrafiłam na przepis na wegeburgery, autorka bardzo je zachwalała, komentarze były pozytywne, więc przemogłam moją jaglaną niechęć.
No i wyszły pyszne, kotleciki, nie są ani jaglane, ani marchewkowe;) Mają delikatny słodko-pikantny smak i co ważne dzięki pieczeniu nie są tłuste, jak smażone kotlety.
Wegeburgery bardzo smakowały rodzinie, jedliśmy je na ciepło i zimno z sosem jogurtowym i ketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie.
Składniki:
2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
2 szkl. utartej marchwi
1 mała czerwona cebula
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1/4 ziaren sezamu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/4 szkl. bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. oleju lub oliwy
2 łyżki jasnego sosu sojowego
sól i pieprz czarny do smaku
olej do posmarowania
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić.
Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wymieszać w bardzo dokładnie, aż utworzą kleistą masę.
Dłonie posmarować olejem i dodatkowo zwilżyć wodą i formować niewielkie kulki a następnie lekko je spłaszczyć, aby powstały kotleciki.
Przed ułożeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować kotleciki olejem z obu stron.
Kotleciki piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 25 minutach za pomocą łopatki obrócić kotleciki na drugą stronę i piec jeszcze ok. 10 minut.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/07/wegeburgery-z-marchewka.html