Wykonanie
Udało mi się w końcu dostać
jarmuż w sklepie. Pierwsze co, to przygotowałam sobie czipsy z
jarmużu... i rozczarowałam się. W zapachu przypominały pieczonego
kalafiora, natomiast w smaku trochę rozpływający się w ustach, chrupiący... karton. Nie poddałam się jednak i przygotowałam je jeszcze raz przygotowując pikantną zalewę, mieszając ją z kawałkami
jarmużu. Wyszło dużo lepiej. Jednakże fanka
jarmużowych czipsów chyba nie zostanę. Pięknie prezentują się one za to jako dodatek do zupy czy sałatki, z pewnością zaskoczą gości, bo jako dekoracja są piękne.Ale dziś to nie
jarmuż jest gwiazdą programu a
soczewica w połączeniu z
mlekiem kokosowym i
przyprawami. Rewelacyjna, sycąca potrawa, zdecydowanie sprawdzi się jako danie główne.Do przygotowania tej zupy potrzebny będzie
bulion warzywny. Mamy lato i
młode warzywa są na wyciągnięcie ręki, więc nie zastanawiajcie się czy użyć kostki czy
włoszczyzny i wybierzcie tę drugą. Dobry
wywar z warzyw to podstawa smacznej zupy. W przepisie podałam orientacyjną ilość
wywaru warzywnego, ale tak na prawdę może być potrzebne więcej, gdyż
woda w trakcie gotowania
soczewicy odparowuje i jest przez nią częściowo wchłaniana.Dlatego możecie przygotować więcej
bulionu i część odlać do naczynia i dodać w razie potrzeby do zupy.A teraz zbierajcie składniki i przygotowujecie zupę
soczewicową.

Składniki:
bulion warzywny:4
młode marchewki,1
młody por,1
młody seler z liśćmi,1
młoda pietruszka z
natką,1 mała
cebulka,2
liście laurowe,kilka ziaren
ziela angielskiego.zupa soczewicowa1,5 - 2 l
bulionu warzywnego,1,5 szklanki
czerwonej soczewicy,200 ml
mleka kokosowego (ok 0,5 puszki),2
marchewki z
bulionu pokrojone w plastry,2 ząbki
czosnku,1/2 łyżki ziaren kuminu,1/3 łyżki ziaren
kolendry,1 łyżeczka
kurkumy,1/2 łyżeczki
kozieradki mielonej,1 łyżeczka
cukru,
sól do smaku.czipsy z
jarmużugarść
jarmużu,2 łyżki
oliwy z oliwek,1/4 łyżeczki
ostrej papryki,1/4 łyżeczki
słodkiej papryki,szczypta
soli.

Przygotowanie:Warzywa umyć i obrać. Wrzucić do garnka i zalać
wodą. Dodać zielę i
liście laurowe. Zagotować i gotować przez ok 15 minut.
Bulion przelać do drugiego garnka, doprowadzić do wrzenia i wrzucić przemytą na sitku
soczewicę. Gotować tak długo, aż
soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolać więcej
bulionu.1/3 zupy soczewicowej przełożyć do blendera i zmiksować, a nastepnie przełożyć z powrotem do garnka.Dorzucić
marchewkę z
bulionu pokrojoną w plastry, a także
mleko kokosowe i
przyprawy. Doprawić do smaku dodając
cukier i
sól.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
jarmuż umyć, osuszyć i odciąć zgrubiałe łodygi i przełożyć do miski. W mniejszym naczyniu wymieszać
oliwę i
przyprawy. Zalać
jarmuż, dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec przez 4-6 minut, czipsy powinny być chrupiące, ale nie przypalone.Smacznego!