Wykonanie
Mufinki...proste i szybkie do zrobienia...dodatkiem do mufinek była
laska wanilii .. wyskrobane nasionka i laska dodane do
mleka.
Mleko ..a
potem i mufinki pysznie pachniały...i oczywiście smakowały.Przepis podpatrzyłam tutaj.

2 szkl.
mąki pszennej typ 4501/2 kostki
masła lub pół szkl.
oleju3/4 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl.
mleka2
jajka1
laska wanilii (ew. 2
cukry waniliowe)
sólMleko oraz przekrojoną na pół
laska wanilii (ziarenka zeskrobujemy nożem i również dodajemy)podgrzewać, aż
mleko nie zacznie się podnosić. W tym momencie dodać również pokrojone w drobniejszą kostkę
masło. Odstawić do wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi
wanilia odda cały swój aromat do płynu.W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą widelcem wszystkie sypkie składniki - 2 szkl.
mąki, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 3/4 szkl.
cukru (jeśli nie posiadacie
laski wanilii to w tym momencie warto dorzucić 2
cukry waniliowe) oraz szczypta
soli.Do sypkich składników można już wlać wystudzony
mleczny płyn (po uprzednim wyjęciu
laski wanilii). Jeśli zamiast
masła dodajecie
olej to również wlać go w tym momencie. Na sam koniec dodać
jajka. Całość miksować na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kwaśnej
śmietany [ ja wymieszałam łyżką] . Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich
ciastek.
Waniliowe muffinki pieczemy 15 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Dwie minuty przed końcem warto włożyć wykałaczkę i sprawdzić czy
ciastka nie są już gotowe. Jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to że można już wyciągnąć blachę z
ciastkami do wystygnięcia.Posypać
cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.


Nazwa
wanilii wywodzi się od wyrazu „vaina”- oznaczającego „futerał”, „strąk”.W XVII w.
wanilia była podstawowym dodatkiem do
czekolady. Wierzono też, że ma właściwości pobudzające i zwiększające popęd płciowy, dlatego przepisy kościelne zabraniały duchownym jej spożywania.Obok
szafranu i
kardamonu wanilia jest najdroższa
przyprawą na świecie.Aztecy stosowali
wanilię jako środek płatniczy, podczas płacenia podatków.
Wanilia należy do rodziny storczykowatych i rośnie dziko w strefach tropikalnych na wybrzeżu Meksyku.Aż 90% światowej produkcji
wanilii pochodzi obecnie z Madagaskaru.
Wanilia posiada długie strąki [o długości nawet 20 cm], które, po wysuszeniu, mają ciemnobrązowy, niemal czarny kolor. Dopóki strąki
bazylii nie zostaną wysuszone na słońcu nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu.Co ciekawe, strąków
wanilii można używać kilka
razy, a następnie suszyć. Nie
tracą one wówczas ani smaku, ani
woni.
Owoce wanilii to
torebki w kształcie strąka, zaostrzonego na końcu. Mają ciemnobrązowy kolor i są smukłe oraz pofałdowane. Taka odmiana
wanilii charakteryzuje się delikatnym nalotem białych, delikatnych „kryształków”, nazywanych „givre”. W „kryształkach” znajdują się aktywne składniki, które, podczas fermentacji, wytwarzają charakterystyczny dla
wanilii zapach. Laski innej odmiany
wanilii są krótsze i jaśniejsze oraz nie posiadają „kryształków”. Ich smak jest mocny i gorzkawy.
Owoce zbiera się przed całkowitym dojrzeniem, kiedy zaczynają żółknąć.Świeże
owoce wanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla
wanilii zapach.Zastosowanie w kuchni:
Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta,
lody,
czekoladę,
napoje alkoholowe i tytoń;Jest dodawana do potraw z
białego sera;
Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych
likierów: Creme de cacao i Galliano;W przemyśle spożywczym stosuje się zamiennik
wanilii- wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą
wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji
cukru wanilinowego;
Wanilię dodaje się do
herbaty i
kawy, jako środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren
kawy i
wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej
kawy;
Wanilia jest dodawana do
kakao, gorącego
mleka z
miodem,
bitej śmietany, kruchych
ciastek, budyniu, dań na bazie
ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”;Wykorzystane
laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym
cukrem. Po kilku dniach wytworzy się z tego prawdziwy
cukier waniliowy, a nie
cukier z etylowaniliną, jaki jest dostępny w sklepach;„Zużyte”
laski wanilii można umieścić w szafkach kuchennych, a, nawet w garderobie, dzięki
czemu będą one przyjemnie pachniały.
Wanilia dobrej jakości ma ciemny kolor, jest mięsista, wilgotna i posiada długie strąki. Taka
wanilia, stosowana w kuchni, sprawia, że
przyprawy nabierają przyjemnego aromatu.Właściwości lecznicze:Udowodniono, że związki, zawarte w
wanilii działają na organizm pobudzająco, nie mają jednak, jak inne
przyprawy, właściwości narkotycznych i nie uzależniają;Z
wanilii przygotowuje się
wywary, poprawiające nastrój, pomagające nabrać sił i zregenerować się, oraz działające łagodząco w rozstrojach nerwowych i stanach depresyjnych;
Wanilii używa się do poprawienia smaku lekarstw, a, w kosmetyce, do mycia ciała.
Wanilia ma właściwości opóźniające proces starzenia się.