ßßß Cookit - przepis na Mufinki waniliowe

Mufinki waniliowe

nazwa

Wykonanie

Mufinki...proste i szybkie do zrobienia...dodatkiem do mufinek była laska wanilii .. wyskrobane nasionka i laska dodane do mleka.Mleko ..a potem i mufinki pysznie pachniały...i oczywiście smakowały.Przepis podpatrzyłam tutaj.
2 szkl. mąki pszennej typ 450
1/2 kostki masła lub pół szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
2 jajka
1 laska wanilii (ew. 2 cukry waniliowe)
sól
Mleko oraz przekrojoną na pół laska wanilii (ziarenka zeskrobujemy nożem i również dodajemy)podgrzewać, aż mleko nie zacznie się podnosić. W tym momencie dodać również pokrojone w drobniejszą kostkę masło. Odstawić do wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi wanilia odda cały swój aromat do płynu.
W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą widelcem wszystkie sypkie składniki - 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru (jeśli nie posiadacie laski wanilii to w tym momencie warto dorzucić 2 cukry waniliowe) oraz szczypta soli.
Do sypkich składników można już wlać wystudzony mleczny płyn (po uprzednim wyjęciu laski wanilii). Jeśli zamiast masła dodajecie olej to również wlać go w tym momencie. Na sam koniec dodać jajka. Całość miksować na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kwaśnej śmietany [ ja wymieszałam łyżką] . Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich ciastek. Waniliowe muffinki pieczemy 15 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Dwie minuty przed końcem warto włożyć wykałaczkę i sprawdzić czy ciastka nie są już gotowe. Jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to że można już wyciągnąć blachę z ciastkami do wystygnięcia.Posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Nazwa wanilii wywodzi się od wyrazu „vaina”- oznaczającego „futerał”, „strąk”.
W XVII w. wanilia była podstawowym dodatkiem do czekolady. Wierzono też, że ma właściwości pobudzające i zwiększające popęd płciowy, dlatego przepisy kościelne zabraniały duchownym jej spożywania.Obok szafranu i kardamonu wanilia jest najdroższa przyprawą na świecie.
Aztecy stosowali wanilię jako środek płatniczy, podczas płacenia podatków.
Wanilia należy do rodziny storczykowatych i rośnie dziko w strefach tropikalnych na wybrzeżu Meksyku.
Aż 90% światowej produkcji wanilii pochodzi obecnie z Madagaskaru.
Wanilia posiada długie strąki [o długości nawet 20 cm], które, po wysuszeniu, mają ciemnobrązowy, niemal czarny kolor. Dopóki strąki bazylii nie zostaną wysuszone na słońcu nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu.Co ciekawe, strąków wanilii można używać kilka razy, a następnie suszyć. Nie tracą one wówczas ani smaku, ani woni.
Owoce wanilii to torebki w kształcie strąka, zaostrzonego na końcu. Mają ciemnobrązowy kolor i są smukłe oraz pofałdowane. Taka odmiana wanilii charakteryzuje się delikatnym nalotem białych, delikatnych „kryształków”, nazywanych „givre”. W „kryształkach” znajdują się aktywne składniki, które, podczas fermentacji, wytwarzają charakterystyczny dla wanilii zapach. Laski innej odmiany wanilii są krótsze i jaśniejsze oraz nie posiadają „kryształków”. Ich smak jest mocny i gorzkawy. Owoce zbiera się przed całkowitym dojrzeniem, kiedy zaczynają żółknąć.
Świeże owoce wanilii nie mają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach.
Zastosowanie w kuchni:
Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;
Jest dodawana do potraw z białego sera;
Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano;
W przemyśle spożywczym stosuje się zamiennik wanilii- wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji cukru wanilinowego;
Wanilię dodaje się do herbaty i kawy, jako środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej kawy;
Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”;
Wykorzystane laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym cukrem. Po kilku dniach wytworzy się z tego prawdziwy cukier waniliowy, a nie cukier z etylowaniliną, jaki jest dostępny w sklepach;
„Zużyte” laski wanilii można umieścić w szafkach kuchennych, a, nawet w garderobie, dzięki czemu będą one przyjemnie pachniały.
Wanilia dobrej jakości ma ciemny kolor, jest mięsista, wilgotna i posiada długie strąki. Taka wanilia, stosowana w kuchni, sprawia, że przyprawy nabierają przyjemnego aromatu.
Właściwości lecznicze:
Udowodniono, że związki, zawarte w wanilii działają na organizm pobudzająco, nie mają jednak, jak inne przyprawy, właściwości narkotycznych i nie uzależniają;
Z wanilii przygotowuje się wywary, poprawiające nastrój, pomagające nabrać sił i zregenerować się, oraz działające łagodząco w rozstrojach nerwowych i stanach depresyjnych;
Wanilii używa się do poprawienia smaku lekarstw, a, w kosmetyce, do mycia ciała.
Wanilia ma właściwości opóźniające proces starzenia się.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/03/mufinki-waniliowe.html