Wykonanie
Kruche, rozpływające się w ustach, pozostawiające przyjemną
słodycz przełamaną
wanilią – właśnie takie są kruche
ciastka czekoladowe przełożone kremem
waniliowym. To świetna słodka przekąska na każdą okazję, która w mig znika z półmiska. Poznaj sprawdzony przepis, by się o tym przekonać.Kruche
ciastka czekoladowe mają to do siebie, że można przyrządzić je na wiele sposobów. Doskonale smakują bez żadnych dodatków, ale jeszcze większą przyjemnością dla podniebienia jest ich wersja przekładana kremem
waniliowym. Dodatkową zaletą jest to, że przygotujesz je w krótkim czasie.Kruche
ciastka czekoladowe z kremem
waniliowym – jak je przygotować?Bazą tego deseru jest klasyczne ciasto kruche, które przełożysz kremem cukierniczym tzw. crème pâtissière.2 szklanki
mąki pszennej1 kostka prawdziwego
masła½ szklanki
cukru2
jajka2 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
jajko,
masło,
cukier i
sól zagnieć na ciasto. Wstaw na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki, formuj w kulki wielkości
orzecha włoskiego i spłaszcz na grubość ok. 5 mm.
Ciastka czekoladowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez ok. 15 minut.Składniki i przygotowanie kremu
waniliowego:2 szklanki
mleka5
żółtek½ szklanki
cukru1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1
laska wanilii.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyciągnij ziarenka. Do garnka wlej
mleko i dodaj ziarenka
wanilii. Zagotuj. Garnek przykryj pokrywką i odstaw.
Żółtka utrzyj z
cukrem na puszystą i jasną masę. Pod koniec ubijania dodaj
mąkę ziemniaczaną. Gorące
mleko powoli wlewaj do masy jajecznej, cały czas mieszając rózgą. Umieść na palniku i podgrzewaj – do zagotowania. Gotuj jeszcze ok. 1 minutę – tak, aby powstał gęsty
budyń.Ostudzonym kremem przekładaj kruche
ciastka czekoladowe. Gotowe!A może muffiny
czekoladowe z kremem waniliowym?Jeżeli masz ochotę na pewne urozmaicenie, krem
waniliowy możesz wykorzystać do przygotowania muffin
czekoladowych.Składniki na muffiny
czekoladowe:2 szklanki
mąki pszennej2 średniej wielkości
jajka½
oleju roślinnego½
cukru2 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka.W jednej misce wymieszaj składniki suche. Wymieszaj składniki mokre, a następnie dodaj je do sypkich. Całość wymieszaj łyżką – do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Niewielką ilość ciasta wlej do foremek, dodaj odrobinę kremu
waniliowego i przykryj
ciastem – do 2/3 wysokości papilotek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez ok. 20 minut.Muffiny
czekoladowe możesz udekorować
polewą czekoladową lub posypać
cukrem pudrem. Gotowe!Zarówno kruche
ciastka, jak i muffiny przygotujesz w krótkim czasie i bez większego wysiłku. Nie jest to pracochłonne zajęcie, dlatego tego typu przekąski sprawdzą się m.in. w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Zaletą
słodyczy jest to, że przyrządzisz je ze składników, które w zasadzie masz w swojej kuchni.