Wykonanie
Potrzebujesz przepisu na słodką przekąskę, którą przyrządzisz w zaledwie kilkanaście minut? Muffinki to zawsze dobry wybór. Poznaj prosty przepis na babeczki
czekoladowe – w wersji z
kakao i kawałkami
czekolady.Muffinki
czekoladowe to wypieki, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Uświetnią każdą imprezę lub przyjęcie urodzinowe. Babeczki
czekoladowe bardzo dobrze sprawdzą się także w roli codziennego deseru.Przepis na muffinki – z
kakaoAby przygotować babeczki
czekoladowe, wcale nie musisz
mieć czekolady. Wystarczy, że zastąpisz ją prawdziwym
kakao. Poniższy prosty przepis na babeczki
czekoladowe sprawi, że w kilkanaście minut przygotujesz smaczną przekąskę, która bardzo szybko zniknie z talerzy.Składniki (12 sztuk):250 g
mąki,170 g
cukru,3 duże łyżki
kakao,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,250 ml
mleka,125 ml
oleju,2
jajka.
Mąkę,
cukier,
kakao i
proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj. W drugim naczyniu umieść
jajka,
mleko i
olej, a następnie wymieszaj. Suche składniki połącz z mokrymi składnikami. Ciasto wlej do papilotek lub formy na muffiny – do połowy wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piecz przez 10-15 minut – do tzw. suchego patyczka.Po ostudzeniu możesz je dowolnie udekorować, np.
bitą śmietaną, kremem lub roztopioną
czekoladą.Muffinki
czekoladowe możesz przyrządzić także z
czekolady – najlepsza będzie gorzka lub deserowa, jednak możesz użyć także
mlecznej lub nawet białej. Wypróbuj wszystkich wariantów – w ten sposób wybierzesz przepis na muffinki, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.Składniki (12 sztuk):150 g
masła,150 g
czekolady (dowolnej),300 g
mąki,190 g drobnego
cukru,170 ml
mleka,2
jajka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1 łyżka
kawy zbożowej,2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego.
Masło roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
Czekoladę pokrój na małe kawałki.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
kawę zbożową przesiej do miski. Dodaj
cukier i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj
jajka,
mleko i ekstrakt
waniliowy. Połącz składniki mokre i suche, kilkakrotnie mieszając. Dodaj roztopione
masło oraz posiekaną
czekoladę. Wymieszaj ponownie, wykonując zaledwie kilka ruchów łyżką. Ciasto może
mieć grudki, jednak
mąka nie powinna być widoczna.Masę wyłóż do foremki na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez ok. 25 minut – do suchego patyczka. Gotowe babeczki
czekoladowe powinny utworzyć na górze twardszą skorupkę.Ten przepis na babeczki
czekoladowe możesz modyfikować, np. dodając kawałki
czekolady,
orzechy itp.Jeśli zależy Ci na szybkim deserze, który będzie smakował każdemu, postaw na babeczki
czekoladowe. Jest to sprawdzone rozwiązanie, zadowalające nawet najbardziej wymagającego smakosza.