ßßß Cookit - przepis na Zupa leśniczego

Zupa leśniczego

nazwa

Wykonanie

Pyszna zupka z grzybami , makaronem i ziemniakami..ale zdjęcie całkiem nieudane..czasem tak się zdarza, że nie można zrobić zdjęcia takiego jak się chce...ale cóż..i tak Wam pokazuję...Przepis z książki Kuchnia Polska...Ja dodatkowo dodałam śmietanę...pyszna zupka była...
50 dag maślaków lub pieczarek
1-2 cebule
1 łyżka pszennej mąki
25 dag ziemniaków
marchewka
5 szklanek rosołu z kostki
10 dag zacierek lub drobniutkiego makaronu typu "zacierki" [ u mnie makaron tarte Czaniecki ]
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek,koperek)
1-2 łyżki oleju lub margaryny
1 listek laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
3-4 ziarna pieprzu, sól
śmietana
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paseczki. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać grzyby, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, podlać 1-2 łyżkami wody lub rosołu i dusić do miękkości na małym ogniu. Pod koniec duszenia oprószyć mąką. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i ugotować w rosole. Gdy ziemniaki będą już dochodzić, dodać uduszone grzyby, a gdy zupa zawrze - zacierki lub makaron zacierkowy. Gotować około 5 minut, ewentualnie doprawić i dodać posiekaną zieleninę. Po ugotowaniu zupę zostawić na chwilę pod przykryciem, żeby "nabrała smaku". Ci, którzy lubią zawiesiste, tłuste zupy, mogą dodać do gotowej zupy łyżeczkę surowego masła lub śmietanę i wymieszać.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1450zupa-lesniczego.html