Wykonanie
Pyszna zupka z
grzybami ,
makaronem i
ziemniakami..ale zdjęcie całkiem nieudane..czasem tak się zdarza, że nie można zrobić zdjęcia takiego jak się chce...ale cóż..i tak Wam pokazuję...Przepis z książki Kuchnia Polska...Ja dodatkowo dodałam
śmietanę...pyszna zupka była...

50 dag
maślaków lub
pieczarek1-2
cebule1 łyżka
pszennej mąki25 dag
ziemniakówmarchewka5 szklanek rosołu z kostki10 dag zacierek lub drobniutkiego
makaronu typu "zacierki" [ u mnie
makaron tarte Czaniecki ]garść posiekanej
zieleniny (
natka pietruszki,
szczypiorek,
tymianek,
koperek)1-2 łyżki
oleju lub
margaryny1
listek laurowy2-3 ziarna
ziela angielskiego3-4 ziarna
pieprzu,
sólśmietanaGrzyby oczyścić, umyć, pokroić w paseczki.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać
grzyby,
listek laurowy,
pieprz i
ziele angielskie, podlać 1-2 łyżkami
wody lub rosołu i dusić do miękkości na małym ogniu. Pod koniec duszenia oprószyć
mąką.
Ziemniaki i
marchewkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i ugotować w rosole. Gdy
ziemniaki będą już dochodzić, dodać uduszone
grzyby, a gdy zupa zawrze - zacierki lub
makaron zacierkowy. Gotować około 5 minut, ewentualnie doprawić i dodać posiekaną
zieleninę. Po ugotowaniu zupę zostawić na chwilę pod przykryciem, żeby "nabrała smaku". Ci, którzy lubią zawiesiste, tłuste zupy, mogą dodać do gotowej zupy łyżeczkę surowego
masła lub
śmietanę i wymieszać.


Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006