ßßß Cookit - przepis na 797.Fasolka po bretońsku z szybkowara

797.Fasolka po bretońsku z szybkowara

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam fasolki..a mąż bardzo ją lubi..gotowana w szybkowarze nie zajmuje zbyt dużo czasu..
50 dkg fasoli
30 dkg kiełbasy
15 dkg wędzonego boczku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka mąki
sól, pieprz, mielona papryka
bazylia
Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie n apęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła zagotować. Jak zacznie się pienić należy tę pianę usuwać, do momentu, aż przestanie się pienić.Zamknąć pokrywę szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia . Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać pokrojony boczek i kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu: pozostałym po smażeniu kiełbasy i boczku można podsmażyć mąkę i zaprawić nią fasolkę.
Bazylia pasuje niemal do każdej potrawy i jest są wspaniałą ozdobą każdego posiłku. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jest doskonałym składnikiem sałatek zwłaszcza z pomidorami. Wydobywa smak duszonych ryb. Jest niezastąpionym dodatkiem do jaj i ryżu. Świetnie komponuje się z innymi ziołami takimi jak pietruszka, tymianek, rozmaryn i szafran.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/07/797fasolka-po-bretonsku-z-szybkowara.html