Wykonanie
Dawno nie robiłam
fasolki..a mąż bardzo ją lubi..gotowana w szybkowarze nie zajmuje zbyt dużo czasu..
50 dkg
fasoli30 dkg
kiełbasy15 dkg
wędzonego boczku2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego4 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżka
mąkisól,
pieprz, mielona
paprykabazyliaFasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie n apęczniałą
fasolę wraz z
wodą , w której się moczyła zagotować. Jak zacznie się pienić należy tę pianę usuwać, do momentu, aż przestanie się pienić.Zamknąć pokrywę szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia .
Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać pokrojony
boczek i
kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać
koncentrat pomidorowy. Dodać do gotującej się
fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu: pozostałym po smażeniu
kiełbasy i
boczku można podsmażyć
mąkę i zaprawić nią
fasolkę.
Bazylia pasuje niemal do każdej potrawy i jest są wspaniałą ozdobą każdego posiłku. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jest doskonałym składnikiem sałatek zwłaszcza z
pomidorami. Wydobywa smak duszonych ryb. Jest niezastąpionym dodatkiem do jaj i
ryżu. Świetnie komponuje się z innymi
ziołami takimi jak
pietruszka,
tymianek,
rozmaryn i
szafran.