Wykonanie
Fasolka po bretońsku...już w
sumie jest na blogu..ale ta jest ciut inna...skorzystałam z pomysłu Gosi i dodałam troszkę
musztardy..polecam...30 dkg
fasoli50 dkg
kiełbasy15 dkg
boczku wędzonego2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego1-2 łyżki
musztardy4 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżka
mąkisól,
pieprzlistek , ziele
przyprawa do
fasolimajeranekFasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą
fasolę wraz z
wodą , w której się moczyła zagotować. Jak zacznie się pienić należy tę pianę usuwać, do momentu, aż przestanie się pienić.Zamknąć pokrywę szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia.
Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać obrane i pokrojone
marchewki oraz pokrojoną
kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać
koncentrat pomidorowy ,
musztardę. Dodać do gotującej się
fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu podsmażyć
mąkę i zaprawić nią
fasolkę.