Wykonanie
W mojej przesyłce z firmy Kupiec była
fasola Piękny Jaś ..taką
fasolkę można wykorzystać np. do sałatki ..ale u mnie obowiązkowo musiała być
fasolka po bretońsku..a szczerze mówiąc dawno jej nie robiłam...wczoraj wieczorem
fasolę namoczyłam..[ wtedy krócej gotuje się]...i jak mąż późnym wieczorem wrócił z pracy ..zobaczył namoczoną
fasolę..ucieszył się...on bardzo ją lubi ..a dziś zajadał się pyszną
fasolką...wyszedł spory garnuszek...1 paczka
fasoli Piękny Jaś
Karłowy Kupiec [ 50 dkg]50 dkg
kiełbasy2
marchewkipuszka
pomidorów2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego4 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżka
mąkisól,
pieprzmajeranekFasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą
fasolę wraz z
wodą , w której się moczyła zagotować. Jak zacznie się pienić należy tę pianę usuwać, do momentu, aż przestanie się pienić.Zamknąć pokrywę szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia.
Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać obrane i pokrojone
marchewki oraz pokrojoną
kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać
pomidory z puszki i
koncentrat pomidorowy. Dodać do gotującej się
fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu podsmażyć
mąkę i zaprawić nią
fasolkę.
Kilka słów o
fasoli [ znalezione w internecie]
Fasola jest najstarszą i najpopularniejszą rośliną, jaką człowiek uprawiał i spożywał.
Fasola, dostępna w różnych odmianach, dzięki wysokiej zawartości
białka jest podstawą diety wegetariańskiej. Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.
Fasola należy do produktów o dużej wartości odżywczej. Zawiera 20-30%
białka, 1,3-2% tłuszczu, 47-62% węglowodanów, 4% błonnika, 3,9% związków nieorganicznych oraz witaminy z grupy B.
Fasola wzmacnia i uodpornia organizm, chroni przed nowotworami, a także dobrze wpływa na układ krążenia. Według amerykańskich naukowców, jedna filiżanka
fasoli jedzona codziennie przez dwa tygodnie obniża poziom złego cholesterolu we
krwi nawet o 12%.
Fasolę poleca się dla ludzi pracujących fizycznie, dorastającej młodzieży oraz sportowców. Aby jeść ją bezkarnie i uniknąć tzw. wzdęcia należy dokładnie gotować ziarna, a do potrawy dodać
kminku lub
bazylii. Gryźć powoli, dokładnie i popijać
jogurtem zawierającym żywe kultury bakterii.Nasiona roślin strączkowych to podstawa diety wegetariańskiej i z powodzeniem zastępują dania
mięsne, mogą być także składnikiem zup, sałatek.