Wykonanie
składniki:1/2 kg
białej fasoli30 dag
kiełbaski,
szynki,
boczku wędzonegośrednia
cebulaząbek
czosnkumarchew1 słoik
koncentratu pomidorowego2 łyżki
masłasól,
pieprz,
majeranekcząber2 łyżki
mąkifasolę namoczyć co najmniej 2 godziny,gotować w tej samej wodzie 45 minut,
cebulę,
czosnek i
mięso pokroić w kostkę i usmażyć na
oleju, dodać do
fasoli, dodać
marchew pokrojoną w kostkę,
sól,
pieprz,
majeranek i cząber, gotować aż
fasola będzie miękka,do tłuszczu, który pozostał ze smażenia
cebuli i
mięsa dodać
masło i
mąkę, pod koniec gotowania dodać do
fasolki przecier i zasmażkę , w razie potrzeby dodać jeszcze
przyprawy.Najlepiej smakuje na następny dzień.