ßßß Cookit - przepis na fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

składniki:
1/2 kg białej fasoli
30 dag kiełbaski, szynki, boczku wędzonego
średnia cebula
ząbek czosnku
marchew
1 słoik koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
sól, pieprz,
majeranek
cząber
2 łyżki mąki
fasolę namoczyć co najmniej 2 godziny,
gotować w tej samej wodzie 45 minut,
cebulę, czosnek i mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do fasoli, dodać marchew pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, majeranek i cząber, gotować aż fasola będzie miękka,
do tłuszczu, który pozostał ze smażenia cebuli i mięsa dodać masło i mąkę, pod koniec gotowania dodać do fasolki przecier i zasmażkę , w razie potrzeby dodać jeszcze przyprawy.
Najlepiej smakuje na następny dzień.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/09/fasolka-po-bretonsku.html