Wykonanie
Pluszki czyli słynne rosyjskie bułeczki. Internet pęka w szwach od przepisów na nie, a ja nie mogłam się jakoś długo za nie zabrać, aż wreszcie je zrobiłam. Są przepyszne, delikatne, mięciutkie, idealnie słodkie. Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypiekiSkładniki na 16 bułeczek:325 ml letniego
mleka50g roztopionego
masła1,5 łyżeczki
majonezu500 g
mąki pszennej50g
cukru1/2 łyżeczki
soli18g świeżych
drożdży lub 9g suchychWszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do
chleba w podanej kolejności, nastawić program "ciasto rosnące" i poczekać, aż ciasto podwoi objętość.Po tym czasie wyjąć je na oprószony
mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Rozwałkowac na placuszek :) Każdy placuszek posmarować wybranym nadzieniem. Zwinąć w rulonik a następnie naciąć go wzdłuż środkiem (nie do końca tzn nie przecinając całości tylko środek), Końcówki rulonika wywinąć do góry przez nacięcie. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej uprzednio papierem i odstawić do napuszenia 15-20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 190 stopni. Spryskać piekarnik
wodą, wsadzić bułeczki i piec 20-25 minut.*Ciasto można oczywiście zagniatać ręcznie -
drożdże wymieszać z
mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku
drożdży świeżych zrobić najpierw zaczynnadzienie
makowe :roztopione
masłocukiermak (suchy)Ciasto smarować roztopionym
masłem i posypywać
cukrem i
makiem lub nadzienie
cynamonoweroztopione
masłocukiercynamonCiasto smarować roztopionym
masłem i posypywać
cukrem i
cynamonem lub nadzienie
serowe:400 g zmielonego
twarożkupół szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1
żółtko4 łyżki miękkiego
masłaWszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę. lub nadzienie
orzechowe: 200 g zmielonych
orzechów laskowych75 g
cukru3 łyżki słodkiej
śmietanki100 g
dżemu morelowego lub
brzoskwiniowego1 łyżka
rumu lub
aromat rumowyWszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.Smacznego :)