Wykonanie
Pluszki - fajna nazwa, a bułeczki są smaczne..nadzienie do tych bułeczek dać według gustu..u mnie tylko z
makiem.. Przepis cytuję za autorką wspaniałego bloga,gdzie często zaglądam - mam na myśli oczywiście blog Moje Wypieki. U mnie pluszki mniejsze niż u Dorotki, gdyż ciasto podzieliłam na więcej porcji niż jest podano w przepisie. Przypominam również o konkursie.
Składniki na 16 bułeczek:325 ml letniego
mleka50 g roztopionego
masła1,5 łyżeczki
majonezu500 g
mąki pszennej50 g
cukrupół łyżeczki
soli2 i 1/4 łyżeczki suchych
drożdży (9 g) lub 18 g
drożdży świeżychWszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do
chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony
mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.roztopione
masłocukiermak (suchy)Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy
cukrem, a następnie
makiem. lub nadzienie
serowe:400 g zmielonego
twarożkupół szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1
żółtko4 łyżki miękkiego
masłaWszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę. lub nadzienie
orzechowe:200 g zmielonych
orzechów laskowych75 g
cukru3 łyżki słodkiej
śmietanki100 g
dżemu morelowego lub
brzoskwiniowego1 łyżka
rumu lub
aromat rumowyWszystkie składniki wymieszać.Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej
mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.Spryskać piekarnik
wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.** ciasto można oczywiście zagniatać ręcznie -
drożdże wymieszać z
mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku
drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn.