ßßß Cookit - przepis na Nadzienie makowe:

Nadzienie makowe:

nazwa

Wykonanie

Pluszki - fajna nazwa, a bułeczki są smaczne..nadzienie do tych bułeczek dać według gustu..u mnie tylko z makiem.. Przepis cytuję za autorką wspaniałego bloga,gdzie często zaglądam - mam na myśli oczywiście blog Moje Wypieki. U mnie pluszki mniejsze niż u Dorotki, gdyż ciasto podzieliłam na więcej porcji niż jest podano w przepisie. Przypominam również o konkursie.
Składniki na 16 bułeczek:
325 ml letniego mleka
50 g roztopionego masła
1,5 łyżeczki majonezu
500 g mąki pszennej
50 g cukru
pół łyżeczki soli
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
roztopione masło
cukier
mak (suchy)
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. lub nadzienie serowe:
400 g zmielonego twarożku
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
4 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę. lub nadzienie orzechowe:
200 g zmielonych orzechów laskowych
75 g cukru
3 łyżki słodkiej śmietanki
100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1 łyżka rumu lub aromat rumowy
Wszystkie składniki wymieszać.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.
Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
** ciasto można oczywiście zagniatać ręcznie - drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/02/491-pluszki-rosyjskie-bueczki.html