Wykonanie
Słodkie bułeczki, które zrobiły zawrotną 'karierę' na wielu stronach internetowych. Nie może ich zabraknąć na MW ;-). Za każdym razem mogą być inne: z
serem,
makiem,
orzechami,
cynamonem lub po prostu z Waszą ulubioną
konfiturą... Nie ryzykuję dużo, jak
powiem, że będą Wam bardzo smakowały, są przesmaczne. Bardzo polecam!Składniki na 16 bułeczek:325 ml letniego
mleka50 g
masła, roztopionego1,5 łyżeczki
majonezu500 g
mąki pszennej50 g
cukrupół łyżeczki
soli2 i 1/4 łyżeczki suchych
drożdży (9 g) lub 18 g
drożdży świeżych
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Z każej części uformować kulkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.Po tym czasie każdą kulkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.roztopione
masłocukiermak (suchy)Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy
cukrem, a następnie
makiem. lub nadzienie
serowe:400 g zmielonego
twarożkupół szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1
żółtko4 łyżki miękkiego
masłaWszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę. lub nadzienie
orzechowe:200 g zmielonych
orzechów laskowych75 g
cukru3 łyżki słodkiej
śmietanki100 g
dżemu morelowego lub
brzoskwiniowego1 łyżka
rumu lub
aromat rumowyWszystkie składniki wymieszać.Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.* U mnie bułeczki z
makiem i z
serem - pychota w obydwu wersjach!Smacznego :-).
Przepis na bułeczki wyszukany u Agusi, a oryginalnie pochodzi z tego rosyjskiego forum .