Wykonanie
Składniki:
mąka pszenna 10 kopiatych łyżekszczypta
solicukier 3 łyżki
masło 10 dag
żółtka 6
mleko ½ szklanki
drożdże 4 dag
rum 1 łyżka lub
zapach rumowy albo
arakowyolej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim
mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać do
mąki wraz z wyrośniętym rozczynem,
rumem i sklarowanym
masłem. Ciasto dobrze wyrobić drewnianą łyżką, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy objętość się podwoi, wyłożyć na posypaną
mąką (najlepiej krupczatką) stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki a w nich (np. kieliszkiem lub rurką do
kiełbas) zrobić dziurki.
Pozostawić do wyrośnięcia.
W 2-litrowym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać
olej do smażenia, po czym wkładać do niego po 5-6
obwarzanków i smażyć z obu stron przez kilka minut.
Wyjmować widelcem na ręcznik papierowy.
Posypać
cukrem pudrem.
Z wycinków dziurek powstają malutkie pączusie.Je też smażę (z
oleju wyjmuję łyżką cedzakową). Moja córka je uwielbia.