ßßß
Składniki:mąka pszenna 10 kopiatych łyżekszczypta solicukier 3 łyżkimasło 10 dagżółtka 6mleko ½ szklankidrożdże 4 dagrum 1 łyżka lub zapach rumowy albo arakowyolej do głębokiego smażeniacukier puder do posypaniaWykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki wraz z wyrośniętym rozczynem, rumem i sklarowanym masłem. Ciasto dobrze wyrobić drewnianą łyżką, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy objętość się podwoi, wyłożyć na posypaną mąką (najlepiej krupczatką) stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki a w nich (np. kieliszkiem lub rurką do kiełbas) zrobić dziurki.
Pozostawić do wyrośnięcia.
W 2-litrowym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia, po czym wkładać do niego po 5-6 obwarzanków i smażyć z obu stron przez kilka minut.
Wyjmować widelcem na ręcznik papierowy.
Posypać cukrem pudrem.
Z wycinków dziurek powstają malutkie pączusie.Je też smażę (z oleju wyjmuję łyżką cedzakową). Moja córka je uwielbia.