ßßß
Składniki:2 szklanki mąki pszennej30 g drożdży świeżych3/4 szklanki ciepłego mleka2 żółtka4 łyżki cukru2 łyżki masła2 łyżki rumu2 kostki smalcu do smażenia lub olejLukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Zaczyn: drożdże należy utrzeć z jedną łyżką cukru i dodać do nich ciepłe mleko i 5 łyżek mąki pszennej. Całość wymieszać, miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce, do wyrośnięcia (ok. 30 minut).W tym czasie do większej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy pozostały cukier, rum, żółtka i pozostałe ciepłe mleko. Do tak przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty zaczyn. Ciasto będzie lepić się do dłoni. Po zagnieceniu ciasta dodajemy do niego roztopione i schłodzone masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (miskę należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce).Po upływie ww. czasu i podwojenia przez ciasto objętości, przekładamy je na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i rozwałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Z ciasta wykrawamy za pomocą małego kieliszka pączusie aż do momentu skończenia się całego ciasta. Pączusie pozostawiamy po ściereczką jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie rozpuszczamy smalec w garnuszku (lub rozgrzewamy olej) i smażymy pączusie na złoto z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy.Po usmażeniu i ostygnięciu pączków, caukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i maczamy w nim pączki. Odstawiamy na kratce do momentu zastygnięcia lukru.
