Wykonanie
Pyszne i najprostsze w przygotowaniu pączki domowe z
marmoladą w środku, oprószone
cukrem pudrem są smacznym smakołykiem nie tylko w karnawale.W zbliżający się tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę .
składniki na 12 - 15 pączków4 szklanki
mąki pszennej5
żółtekszklanka
cukruszklanka
mleka4 dag
drożdży2 łyżki
masła150 g
marmoladyolej lub
smalec do smażenia
cukier puder do posypaniaprzepisDo miski wbijamy
żółtka, dodajemy
cukier i wszystko ucieramy mikserem do białości.W trakcie ubijania wlewamy
mleko o temperaturze pokojowej i jeszcze chwilę miksujemy.Następnie dodajemy przesianą
mąkę, rozkruszone
drożdże oraz miękkie
masło. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną
mąką i wyrabiamy rękoma, a następnie rozwałkowujemy na placek, szklanką wycinamy niewielkie krążki. Na każdym krążku układamy porcję
marmoladyi przykrywamy go drugiem krążkiem, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulę.Tak przygotowane pączki odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.Pączki smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Jeszcze ciepłe pączki posypujemy obficie
cukrem pudrem .