ßßß
W niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru rozpuszczamy drożdże, czekamy chwilę aż zaczyn zacznie rosnać.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko oraz zaczynjajka ubijamy z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy ½ łyżeczki marmolady różanej, zlepiamy i układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia.
Olej we frytkownicy nagrzewamy do 170*c pieczemy pączki na złocisto z każdej strony.Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, zimne oprószamy grubo cukrem pudrem.Smacznego!
