ßßß Cookit - przepis na Kartoflane pączki

Kartoflane pączki

nazwa

Wykonanie

60 dag mąki pszennej
40 dag gotowanych ziemniaków
¾ szklanki ciepłego mleka
50 g drożdży świeżych
10 dag roztopionego masła
7 łyżek cukru
1 mała torebka cukru z prawdziwą wanilią -16 g
Duża szczypta soli
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki rumu
Olej do smażenia
Cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z ciepłym rozpuszczonym masłem na papkę.
W niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru rozpuszczamy drożdże, czekamy chwilę aż zaczyn zacznie rosnać.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko oraz zaczyn
jajka ubijamy z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy ½ łyżeczki marmolady różanej, zlepiamy i układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia.
Olej we frytkownicy nagrzewamy do 170*c pieczemy pączki na złocisto z każdej strony.
Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, zimne oprószamy grubo cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/01/kartoflane-paczki.html