ßßß
Cookit - przepis na Drożdżowe z rabarbarem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Drożdżowe z rabarbarem
Składniki
Mleko
Zapach rumowy
Arak
Rabarbar
Mąka
Cukier puder
Cukier waniliowy
Mąka pszenna
Sól
Masło
Żółtko
Cukier
Drożdże
Wykonanie
Składniki:
mąka pszenna
o,5 kg
sól
1 szczypta
masło
½ kostki
żółtka
4
cukier
4 łyżki
drożdże
5 dag
mleko
250 ml
olejek rumowy
lub
arakowy
rabarbar
ok. 60 dagKruszonka:
mąka
10 dag
cukier puder
6 dag
cukier waniliowy
1
masło
6 dagWykonanie:
Drożdże
rozkruszyć z 1 łyżeczką
cukru
i 0,5 szklanki ciepłego
mleka
, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka
roztrzepać z
cukrem
i
olejkiem zapachowym
. Dodać przesianą
mąkę
z
solą
i rozczyn z
drożdży
. Wyrabiać.
Dodawać letnie
mleko
. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone
masło
. Wyrabiać, aż ciasto odstanie od miski i od rąk (świderków miksera). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h, aż się podwoi. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar
umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozłożyć na cieście. Posypać
cukrem
.
Przygotować kruszonkę:
mąkę
wymieszać z
cukrem
,
cukrem waniliowym
i roztopionym
masłem
.
Posypać nią ciasto z
rabarbarem
. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.
Źródło:
http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/05/drozdzowe-z-rabarbarem.html
Przepisy powiązane
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Bułeczki drożdżowe
Placek rabarbarowy z kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Jagodzianki
Składniki powiązane (0)