ßßß
Składniki:mąka pszenna o,5 kgsól 1 szczyptamasło ½ kostkiżółtka 4cukier 4 łyżkidrożdże 5 dagmleko 250 mlolejek rumowy lub arakowyrabarbar ok. 60 dagKruszonka: mąka 10 dagcukier puder 6 dagcukier waniliowy 1masło 6 dagWykonanie:
Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia.Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym. Dodać przesianą mąkę z solą i rozczyn z drożdży. Wyrabiać.
Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto odstanie od miski i od rąk (świderków miksera). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h, aż się podwoi. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozłożyć na cieście. Posypać cukrem.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i roztopionym masłem.
Posypać nią ciasto z rabarbarem. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.