ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe z rabarbarem

Drożdżowe z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
mąka pszenna o,5 kg
sól 1 szczypta
masło ½ kostki
żółtka 4
cukier 4 łyżki
drożdże 5 dag
mleko 250 ml
olejek rumowy lub arakowy
rabarbar ok. 60 dag
Kruszonka: mąka 10 dag
cukier puder 6 dag
cukier waniliowy 1
masło 6 dag
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym. Dodać przesianą mąkę z solą i rozczyn z drożdży. Wyrabiać.
Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto odstanie od miski i od rąk (świderków miksera). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h, aż się podwoi. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozłożyć na cieście. Posypać cukrem.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i roztopionym masłem.
Posypać nią ciasto z rabarbarem. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/05/drozdzowe-z-rabarbarem.html