Wykonanie
Składniki:
mąka pszenna (+szczypta
soli) 1 kg
masło rozpuszczone 1
żółtka 10
cukier 10 łyżek
drożdże 10 dag
mleko ciepłe 0,5 l
olejek rumowy lub
arakowyKruszonka:
mąka 10 dag
cukier puder 6 dag
cukier waniliowy 1rozpuszczone
masło ok.6 dagNadzienie: ulubiona
marmoladajajo do smarowania 1Wykonanie:Przygotować kruszonkę:
mąkę wymieszać z
cukrem i roztopionym
masłem.2 łyżki
mąki sparzyć częścią
mleka.
Żółtka roztrzepać z
cukrem, dodać olejek. Pokruszone
drożdże rozrobić z łyżeczką
cukru i 1/2 szklanki ciepłego
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętość. Do
mąki dodać sparzoną,
żółtka,
drożdże, wymieszać, dodawać
mleko i wyrobić na gładką masę. Gdy powstaną pęcherze dodawać
masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h (musi się podwoić). Z gotowego ciasta formujemy małe kształtne kule nadziane
marmoladą. (By ciasto nie przyklejało się do rąk natłuszczamy dłonie ciepłym tłuszczem.) Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym
jajem, posypujemy kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor.