Wykonanie
W lesie jest tak pięknie , że spędziłam w nim aż 3 niedzielne godziny.
Składniki:5 dag świeżych
drożdży3/4 szklanki
mleka /około 200 ml/0,5 kg
mąki pszennej4
żółtka10 dag
cukru7 dag
masła /koniecznie
masło /szczypta
soli / 1/4 łyżeczki/
cukier waniliowyjagody 30-40 dag
cukier do posypania
jagódKruszonka:5 dag
masła10 dag
cukru pudru15 dag
mąki1/2 paczki
cukru waniliowego / według uznaniaZ tej porcji ciasta zrobicie 15 szt jagodzianek.
Mąkę przesiewamy do większej miski .
Mleko lekko podgrzewamy aby było ciepłe.
Drożdże rozcieramy z łyżką
cukru dodajemy 1/4 porcji
mleka dosypujemy 1 łyżkę
mąki . Wszystko razem mieszamy. W
mące robimy wgłębienie. Wlewamy
mleko /trochę zostawiamy do rozpuszczenia
soli /. Wlewamy rozprowadzony jeszcze nie dojrzały zaczyn
drożdży. Lekko mieszamy z
mlekiem wlanym do zagłębienia. Wierzch posypujemy
mąką,biorąc ją z brzegów wgłębienia. Tak przysypany rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Możemy naczynie przykryć czystą ściereczką.
Żółtka ucieramy z
cukrem, i
cukrem waniliowym, najlepiej za pomocą miksera.
Masło rozpuszczamy do konsystencji gęstej
śmietany. W pozostałej ilości
mleka rozpuszczamy
sól. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy masę
jajowo-
cukrową,
mleko z rozpuszczoną
solą. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Stopniowo dodajemy rozpuszczone
masło i dalejwyrabiamy, do chwili kiedy ciasto będzie ostawać od brzegów naczynia i od ręki, będzie jednolite i lśniące . Ponownie miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Jagody płuczemy osączamy z
wody mieszamy z
cukrem. Ilość
cukru zależy od naszych upodobań.Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną
mąką stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimygo na 15 porcji. Każdą porcję wałkujemy na placki o grubości 3-5 mm. Na środek nakładamy
jagody z
cukrem, brzegi smarujemy roztrzepanym
jajkiem lub
mlekiem, zlepiamy, formujemy jagodzianki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Jeżeli nie mamy papieru do pieczenia to blachy smarujemy tłuszczem. Jagodzianki układamy w ostępach 4 -6 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy roztrzepanym lekko
jajkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. 15-20 minut.Ponieważ 15 szt jagodzianek zajmuje 2 blachy z wyposażenia pieca , to piekę je w termoobieguustawionym 150-170 stopni C przez 15-20 minut.