ßßß



Składniki:5 dag świeżych drożdży3/4 szklanki mleka /około 200 ml/0,5 kg mąki pszennej4 żółtka10 dag cukru7 dag masła /koniecznie masło /szczypta soli / 1/4 łyżeczki/cukier waniliowyjagody 30-40 dagcukier do posypania jagódKruszonka:5 dag masła10 dag cukru pudru15 dag mąki1/2 paczki cukru waniliowego / według uznaniaZ tej porcji ciasta zrobicie 15 szt jagodzianek.Mąkę przesiewamy do większej miski . Mleko lekko podgrzewamy aby było ciepłe.Drożdże rozcieramy z łyżką cukru dodajemy 1/4 porcji mleka dosypujemy 1 łyżkę mąki . Wszystko razem mieszamy. W mące robimy wgłębienie. Wlewamy mleko /trochę zostawiamy do rozpuszczenia soli /. Wlewamy rozprowadzony jeszcze nie dojrzały zaczyn drożdży. Lekko mieszamy z mlekiem wlanym do zagłębienia. Wierzch posypujemy mąką,biorąc ją z brzegów wgłębienia. Tak przysypany rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Możemy naczynie przykryć czystą ściereczką. Żółtka ucieramy z cukrem, i cukrem waniliowym, najlepiej za pomocą miksera. Masło rozpuszczamy do konsystencji gęstej śmietany. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy sól. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy masę jajowo-cukrową, mleko z rozpuszczoną solą. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i dalejwyrabiamy, do chwili kiedy ciasto będzie ostawać od brzegów naczynia i od ręki, będzie jednolite i lśniące . Ponownie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Jagody płuczemy osączamy z wody mieszamy z cukrem. Ilość cukru zależy od naszych upodobań.Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimygo na 15 porcji. Każdą porcję wałkujemy na placki o grubości 3-5 mm. Na środek nakładamy jagody z cukrem, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, zlepiamy, formujemy jagodzianki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Jeżeli nie mamy papieru do pieczenia to blachy smarujemy tłuszczem. Jagodzianki układamy w ostępach 4 -6 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy roztrzepanym lekko jajkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. 15-20 minut.Ponieważ 15 szt jagodzianek zajmuje 2 blachy z wyposażenia pieca , to piekę je w termoobieguustawionym 150-170 stopni C przez 15-20 minut.