Wykonanie
W sezonie
śliwkowym, nie ma nic lepszego niż ciepły placek ze szklanką
mleka.Składniki:
mąka pszenna 0,5 kg (+szczypta
soli)
masło 0,5 kostki
żółtka 4
cukier 4 łyżki
drożdże świeże 5 dag
mleko ok. 250 ml
olejek rumowy lub
arakowyśliwki 1 kg (najlepiej węgierki, może być
rabarbar)Kruszonka:
mąka pszenna 10 dag
masło 6dkg (rozpuszczone)
cukier puder 6 dag
cukier waniliowy 1Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką
cukru i 0,5 szklanki ciepłego
mleka, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swą objętość. 2 łyżki
mąki sparzyć częścią
mleka.
Żółtka roztrzepać z
cukrem i
olejkiem zapachowym. Do
mąki włożyć sparzoną
mąkę,
żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte
drożdże i wyrobić. Dodawać letnie
mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone
masło. Wyrabiać aż ciasto odstanie od miski i od rąk (można mikserem - świderkami). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę aż się podwoi. W tym czasie umyć
śliwki, przepołowić, usunąć pestki.
Przygotować kruszonkę:
mąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym i roztopionym
masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na nim ciasno połówki
śliwek (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.