ßßß
mąka pszenna 0,5 kg (+szczypta soli)masło 0,5 kostkiżółtka 4cukier 4 łyżkidrożdże świeże 5 dagmleko ok. 250 mlolejek rumowy lub arakowyśliwki 1 kg (najlepiej węgierki, może być rabarbar)Kruszonka:mąka pszenna 10 dagmasło 6dkg (rozpuszczone)cukier puder 6 dagcukier waniliowy 1Wykonanie:Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swą objętość. 2 łyżki mąki sparzyć częścią mleka. Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym. Do mąki włożyć sparzoną mąkę, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto odstanie od miski i od rąk (można mikserem - świderkami). Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę aż się podwoi. W tym czasie umyć śliwki, przepołowić, usunąć pestki.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i roztopionym masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny.