ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mieliśmy zachciankę na coś słodkiego, prostego a zarazem bardzo smacznego. Padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Zresztą s ezon na śliwki w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać. Ciasto piekłam już nie raz i za każdym razem wychodziło tak samo miękkie i puszyste. Swoją drogą śliwki bardzo kojarzą mi się z jesienią, Wam też? Zapraszam;)
Składniki:
0.5 kg mąki tortowej
25 gram drożdży
3/4 szklanki mleka
15 gram masła
4 żółtka
szklanka cukru
16 gram cukru waniliowego
szczypta soli
Ponadto :
cukier puder do oprószenia
400 gram śliwek, wymytych i odpestkowanych
Wykonanie: Mleko podgrzać. Masło rozpuścić. Drożdże rozkruszyć dodać 2-3 łyżki mleka, trochę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, resztę mleka, cukier oraz cukier waniliowy, sól, przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Za pomocą palca możemy sprawdzić czy ciasto jest dobrze wyrobione, a robimy to tak: Formujemy z ciasta kulę i robimy palcem zagłębienie jeżeli "dołek" powoli się podnosi, nasze ciasto jest gotowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy i wykładamy na blaszkę, następnie układamy przepołowione i odpestkowane śliwy (skórką do dołu), pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy je przez około 45 minut bądź do suchego patyczka.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami.html