Wykonanie
Dzisiaj mieliśmy zachciankę na coś słodkiego, prostego a zarazem bardzo smacznego. Padło na
ciasto drożdżowe ze
śliwkami. Zresztą s ezon na
śliwki w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać. Ciasto piekłam już nie raz i za każdym razem wychodziło tak samo miękkie i puszyste. Swoją
drogą śliwki bardzo kojarzą mi się z jesienią, Wam też? Zapraszam;)
Składniki:0.5 kg
mąki tortowej25 gram
drożdży3/4 szklanki
mleka15 gram
masła4
żółtkaszklanka
cukru16 gram
cukru waniliowegoszczypta
soliPonadto :
cukier puder do oprószenia400 gram
śliwek, wymytych i odpestkowanych
Wykonanie:
Mleko podgrzać.
Masło rozpuścić.
Drożdże rozkruszyć dodać 2-3 łyżki
mleka, trochę
mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Do miski przesiać
mąkę, dodać
żółtka, resztę
mleka,
cukier oraz
cukier waniliowy,
sól, przestudzone
masło oraz wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Za pomocą palca możemy sprawdzić czy ciasto jest dobrze wyrobione, a robimy to tak: Formujemy z ciasta kulę i robimy palcem zagłębienie jeżeli "dołek" powoli się podnosi, nasze ciasto jest gotowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W
między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy i wykładamy na blaszkę, następnie układamy przepołowione i odpestkowane śliwy (skórką do dołu), pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy je przez około 45 minut bądź do suchego patyczka.Smacznego;)