Wykonanie
Delikatne.. o kształcie, który każdemu przypomina zupełnie co innego ;-), po prostu przepyszne
serowe drożdżówki, można je zrobić jeszcze z nadzieniem
orzechowym i z
makiem :)
przepis z małymi zmianami pochodzi z bloga Asi320 ml ciepłego
mleka50 gram stopionego, schłodzonego
masła1,5 łyżki
majonezu0,5 kg
mąki pszennej (może być tortowa)20 gram
drożdży50 gram
cukruspora szczypta
solinadzienie
serowe:300 gram
twarogu półtłustego1
żółtko3 kopiaste łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego3/4 łyżki miękkiego
masłanadzienie
makowe:400 gram gotowej masy makowejnadzienie
orzechowe:200 gram zmielonych
orzechów włoskich100 gram
brązowego cukru (może też być biały)80 gram
śmietany kremówki 30%40 ml
rumu (lub
aromat rumowy do smaku)0,5 łyżeczki
cynamonuDrożdże rozprowadzić w ciepłym
mleku, dodać 1 łyżeczkę
cukru, 1 łyżeczkę
mąki, odstawić na 15 minut do "ruszenia".Do
mąki dodać wyrośnięty zaczyn,
cukier,
masło,
majonez,
sól i zagnieść elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Ciasto podzielić na 16 części, uformować z nich kuleczki i poukładać na omączonej stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić w takiej postaci na 10 minut do napuszenia.W tym czasie
twaróg dobrze pognieść widelcem, dodać miękkie
masło,
cukry i
żółtko, dokładnie wymieszać.Następnie każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie
serowe (nie za dużo) i zwinąć w rulonik.
krok 2Rulonik przeciąć pośrodku tak, aby na końcach zostało nierozcięte około 1/4 długości wałeczka.
Następnie końce wywinąć pod spód i włożyć do środka powstałego nacięcia.
a
potem z drugiej strony :)
Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do napuszenia.Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 - 25 minut.