ßßß
przepis z małymi zmianami pochodzi z bloga Asi320 ml ciepłego mleka50 gram stopionego, schłodzonego masła1,5 łyżki majonezu0,5 kg mąki pszennej (może być tortowa)20 gram drożdży50 gram cukruspora szczypta solinadzienie serowe:300 gram twarogu półtłustego1 żółtko3 kopiaste łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego3/4 łyżki miękkiego masłanadzienie makowe:400 gram gotowej masy makowejnadzienie orzechowe:200 gram zmielonych orzechów włoskich100 gram brązowego cukru (może też być biały)80 gram śmietany kremówki 30%40 ml rumu (lub aromat rumowy do smaku)0,5 łyżeczki cynamonuDrożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, odstawić na 15 minut do "ruszenia".Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, cukier, masło, majonez, sól i zagnieść elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Ciasto podzielić na 16 części, uformować z nich kuleczki i poukładać na omączonej stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić w takiej postaci na 10 minut do napuszenia.W tym czasie twaróg dobrze pognieść widelcem, dodać miękkie masło, cukry i żółtko, dokładnie wymieszać.Następnie każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie serowe (nie za dużo) i zwinąć w rulonik.
krok 2Rulonik przeciąć pośrodku tak, aby na końcach zostało nierozcięte około 1/4 długości wałeczka.
Następnie końce wywinąć pod spód i włożyć do środka powstałego nacięcia.
a potem z drugiej strony :)
Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do napuszenia.Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 - 25 minut.