Wykonanie
Delikatna drożdżówka z dużą ilością masy orzechowej.
ciasto:300 gramów
mąki pszennej tortowej2
żółtka1 kopiasta łyżka
cukru + 1 łyżeczka
cukru do rozczynu15 gramów świeżych
drożdży0,5 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
cukru waniliowego30 gramów stopionego, schłodzonego
masłamasa orzechowa:200 gramów zmielonych
orzechów włoskich lub laskowych100 gramów
brązowego cukru (może też być biały)1 łyżka
rumu2 ubite na sztywno
białka1 - 2 łyżki
mleka 3.2% lub
śmietanki 30%dodatkowo:1 rozkłócone
jajo do posmarowania ciastaW ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże z 1 łyżeczką
mąki i 1 łyżeczką
cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałym
cukrem, dodać
żółtka, tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce na około 60 minut, do podwojenia objętości.Składniki masy orzechowej wymieszać ze sobą.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 30x40cm. Ciasto posmarować smarowidłem po całej powierzchni.Następnie delikatnie zwinąć ściśle ciasto wzdłuż dłuższego
boku.Zostawiając około 3 cm (na górze) nie rozciętego ciasta, przekroić roladę
ostrym nożem wzdłuż na 3 części.
Następnie zapleść z nich warkoczyk. Koniec warkoczyka dokładnie ze sobą zlepić.Posmarować rozkłóconym
jajem.
Włożyć (od razu, bez wyrastania) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 8 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 25 minut, dopóki warkocz nie stanie się brązowo - złoty.