ßßß

Składniki na 10 sztuk:Ciasto:160 ml mleka2,5 łyżki cukrupół łyżeczki soli1 jajko2,5 szklanki mąki pszennej2 łyżki roztopionego masła7 g drożdży suchychNadzienie:200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan100 g brązowego cukru80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%aromat migdałowydodatkowo 1 jajko- do posmarowania rogali żółtko i białko na lukierMąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: cukier, sól, jajko, mleko, a na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość, zajmie to około 1,5 godziny.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego, w ulubiony sposób, 10 trójkątów. Na każdy z nich wykładamy nadzienie i zwijamy formując rogale. Rogale układamy na blachę z papierem, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im "odpocząć" jeszcze z pół godziny. Przed pieczeniem każdego rogala smarujemy rozbełtanym żółtkiem z wodą, będą wtedy rumiane. Pieczemy w 180 stopniach 15-17 minut. Wyciągamy i z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem (białko + cukier puder). Ja posypuję też orzechami.Smacznego!