Wykonanie
Śniadania świąteczne to przyjemność. Można się nimi delektować, celebrować wolny czas i dogadzać sobie do woli. A na takie śniadanie, kiedy znudzą się już tradycyjne potrawy, drożdżówki będą idealne.Ale nie takie zwykłe drożdżówki, takie z kruszonką, czy
serem. Te świąteczne muszą być zimowe, aromatyczne,
cynamonowe i maślane.
DROŻDŻÓWKI
CYNAMONOWO -
ORZECHOWECiasto na drożdżówki jest takie samo, jak na makowce. Piec makowce nauczyłam się na warsztatach z Liską, a ciasto wykorzystałam na swój
orzechowy sposób.Składniki:ciasto:450g
mąki pszennej20g świeżych
drożdży130ml ciepłego
mleka100g
cukru pudru4
żółtka150g miękkiego
masła1
cukier waniliowynadzienie:150g
orzechów włoskich, pokruszonych na grube kawałki3 łyżeczki
cynamonupół kubka
brązowego cukrupół kostki miękkiego
masłaJak zrobiłam:ciasto:1.
Drożdże włożyłam do kubka, posypałam je łyżeczką
cukru, a kiedy zaczęły się rozpuszczać, wlałam
mleko i odstawiłam w ciepłe miejsce. Po około 15 minutach zaczęły pracować.2. Do dużej miski wsypałam
mąkę, zrobiłam dołek po środku i wlałam rozczyn z
drożdży. Dodałam
cukier puder,
masło i
cukier waniliowy. Wyrobiłam wszystko razem na gładkie i elastyczne ciasto. Zostawiłam je w ciepłym miejscu, w misce, do wyrośnięcia na ponad 2 godziny.
nadzienie:
Masło ubiłam mikserem z
cukrem i
cynamonem na bardzo gładką, kremową masę.
Orzechy zostawiłam w miseczce. Będą potrzebne do posypania.
drożdżówki:3. Kiedy ciasto wyrosło, podzieliłam je na dwie części. Każdą rozwałkowałam na prostokąt, który po środku posmarowałam
masłem z
cynamonem, zostawiając brzeg około 3 cm, a
potem masło posypałam
orzechami. Zwinęłam ciasto w 2 rulony.4. Każdy z rulonów pokroiłam na plastry o grubości około 1,5cm. Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypałam
brązowym cukrem i zostawiłam do wyrośnięcia na 40 minut.5. Piekarnik nagrzałam do 180'C i piekłam drożdżówki przez 25 minut, aż były złociste na wierzchu.
Drożdżówki są najlepsze świeże, prosto z pieca, wiadomo, ale następnego dnia były równie dobre.Poza tym, nadzienie można zmieniać, może to być
mak, tak robiła Liska, zamiast
cynamonu można użyć
kardamonu. Można je polukrować albo posypać
cukrem pudrem.Są świetnym pomysłem na wypiek
drożdżowy przez cały rok.