Wykonanie


Druga lidlowa propozycja w tym tygodniu. Nie lubię
pora jednak samo danie smakowało mi bardzo. Do tego całkiem fotograficznie-wdzięczne jest to danie.Składniki:500 g
mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego500 g
makaronu lasagne300 ml słodkiej
śmietanki 30%5 ząbków
czosnku100 g
pora50 g
masła300 ml
mleka 3,2%5 g
gałki muszkatołowej5 g świeżej
ostrej papryczki400 g
soczewicy ugotowanej po oddzieleniu od odcieku z puszki1
czerwona papryka ok. 400 g5 g suszonego
majeranku200 ml białego,
wytrawnego winasólmielony
biały pieprz50 g
mąki1
jajo250 g
sera Grana Padanoolej rzepakowy do smażenia1
cebulakilka
pomidorków koktajlowychkilka listków
bazylii do dekoracji
Makaron : Do garnka z wrzącą, osoloną
wodą wkładamy płaty lasagne i gotujemy je al dente (gotujemy partiami, na początku gotowania delikatnie mieszamy, płaty nie mogą się sklejać). Ugotowane płaty
makaronu odcedzamy i przekładamy do naczynia z zimną
wodą.
Makaron odsączamy na ściereczce, przekładamy na talerz. Płaty układamy na talerzu i przekładamy pergaminem (żaden z kawałków nie może leżeć na innym kawałku). Na samą górę również nakładamy pergamin.Farsz : Z
czerwonej papryki wyciągamy gniazda nasienne,
paprykę kroimy bardzo drobno. Na
oleju rzepakowym na patelni smażymy
paprykę, solimy,
pieprzymy, mieszamy, dodajemy niewielką ilość
majeranku. Przesmażoną
paprykę przekładamy do miseczki. 4 ząbki
czosnku drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.Na tę samą patelnię nalewamy
olej rzepakowy, smażymy
cebulę i
czosnek, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy 500 g
mięsa mielonego,
mięso lekko podduszamy, dodajemy dość dużą szczyptę
majeranku i ½ świeżej
ostrej papryczki posiekanej na mniejsze części. Do całości dodajemy mielony
biały pieprz i
sól. Mieszamy. Do miseczki na drobnych oczkach ścieramy
ser Grana Padano.
Mięso z patelni przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone
mięso przekładamy razem z
jajkiem i
soczewicą do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy
ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Masę przekładamy do naczynia. Dodajemy przesmażoną
paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane
mięso i zawijamy w ruloniki. Gotowe
cannelloni przekładamy na talerz.Sos
porowy:
Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka nalewamy
olej rzepakowy i szklimy
por. Dolewamy
białe wino, posiekany
czosnek, a gdy
wino odparuje, dodajemy
masło, następnie
mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy
mleko i
śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Mieszamy. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część przygotowanego sosu, wkładamy
cannelloni, następnie na nie wylewamy warstwę sosu. Następnie całość posypujemy
startym serem Grana PadanoWkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 10 minut.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl