ßßß

Wybrałam się nazbierać kwiatków akacji żeby je ususzyć na herbatkę i przy okazji wykorzystać jako dodatek do placuszków jogurtowych. Podobne pokazywała też Pinkcake, ale ja wpadłam na ten pomysł równolegle , smażyłam je w ubiegły piątek. Kiedyś już podobne robiłam, ze dwa lata temu, ale z płatków przesypanych cukrem, które zostały mojej córce od jakiegoś deseru. Teraz dodałam czyste płatki, które pracowicie poodrywałam od zielonych końcówek :
szklanka mąkiszklanka płatków akacjimały jogurt naturalnyłyżeczka proszku do pieczenia2 jajkałyżeczka cukruszczypta soliolej do smażeniaJajka roztrzepujemy z cukrem i solą, dodajemy jogurt, płatki akacji i mąkę z proszkiem, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę mleka lub wody.Kładziemy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem ( cienka warstwa) po kilka placuszków, przykrywamy pokrywką i smażymy, aż się od spodu zrumienią a na wierzchu zetną. Przewracamy i dosmażamy bez przykrycia. Podajemy posypane cukrem-pudrem, można polać je np. syropem z czarnego bzuPonieważ te placki są z jogurtem i jajkami, zrobiłam też placuszki wegańskie dla córki, na słono i z dodatkiem listków babki :
WEGAŃSKIE PLACUSZKI Z LIŚĆMI BABKIszklanka mąki1/4 szklanki oliwy1/2 szklanki wody gazowanejgarść posiekanych liści babkisól, pieprz czarny i ziołowymajeranek, tymianekłyżeczka proszku do pieczeniaolej do smażeniaOliwę ubijamy lekko widelcem z wodą gazowaną, żeby wyszła emulsja. Dodajemy mieszając mąkę z proszkiem i robimy ciasto o konsystencji jak powyższe. W razie potrzeby zagęszczamy mąką albo rozrzedzamy wodą. Dodajemy posiekaną babkę , sól, pieprz i zioła. Smażymy tak , jak powyżej. Można zjeść z sosem pomidorowym, czosnkowym albo nawet z keczupem.Obydwie wersje placuszków bardzo nam smakowały, a te z akacją wyszły bardzo delikatne i były pyszne, nawet bez żadnych dodatków. Smacznego !