ßßß


Zakochać się na wiosnę w majuNiejedna ma para w zwyczajuCo jeść w takim stanieI jakie to danieWprowadzi tę parę do raju ?Pela zapraszając do swojego majowego baru sałatkowego narzekała na zanik atmosfery majowej, czasu miłosci w najpiękniejszym miesiącu roku… Wymysliłam wiec ten limeryk, żeby pokazać właścicielce Baru Salatkowego, że nie jest jeszcze tak źle… I trochę z sentymentu, bo ja w tym roku w maju będę obchodzić okrągłą rocznicę majowego zakochania, które zaowocowało malżeństwem i trójką dzieci…Sałatka raczej na orzeźwienie po majowych uniesieniach, bo kwaskowa, z majowymi liśćmi szczawiu, ale dosłodzona odrobiną miodu z mniszka lekarskiego. Zrobiłam ją w dwóch wersjach – wegańskiej dla córki i wegetariańskiej dla reszty rodziny. Myślę, że odrobina czegoś konkretnego w postaci jajek pasujących do szczawiu doda sił zakochanym… Wersja wegańska jest po prostu bez jajek. :
SAŁATKA ZE SZCZAWIU Z NOWALIJKAMIdwie garście liści szczawiu bez ogonkówjasny środek sałaty masłowejkilka rzodkiewekkawałek ogórkadymka ze szczypioremkawałek białej rzodkwiłyżka rzeżuchykilka buraczków kiszonych ugotowanych w barszczykusól ziołowa, tymianekpieprz kolorowy świeżo zmielony3 łyżki oliwykilka kr0pel soku z cytryny ( szczaw jest kwaśny) i łyżka wodyłyżeczka miodu z mniszka lekarskiego2 jajka na twardoSzczaw dobrze myjemy pod bieżącą wodą, pozbawiamy ogonków i wrzucamy do miski razem z porwanymi liśćmi sałaty. Dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki ogórki, bialą rzodkiew, plasterki rzodkiewki , dymkę i solimy sola ziolową. odstawiamy na 10-15 minut. Potem doprawiamy pieprzem, tymiankiem i sosem z powyższych składnikow. Dodajemy pokrojone buraczki i na koniec kladziemy na wierzchu plasterki jajek na twardo, posypujemy szczypiorkiem i rzeżuchą. W wersji wegańskiej jajka pomijamy.Nie wiem, czy taka sałatka spodoba się zakochanym, ale na majowe śniadanie czy kolację wydaje mi się jak znalazł. Smacznego !