Wykonanie
Zakochać się na wiosnę w majuNiejedna ma para w zwyczajuCo jeść w takim stanieI jakie to danieWprowadzi tę parę do raju ?Pela zapraszając do swojego majowego baru
sałatkowego narzekała na zanik atmosfery majowej, czasu miłosci w najpiękniejszym miesiącu roku… Wymysliłam wiec ten limeryk, żeby pokazać właścicielce Baru Salatkowego, że nie jest jeszcze tak źle… I trochę z sentymentu, bo ja w tym roku w maju
będę obchodzić okrągłą rocznicę majowego zakochania, które zaowocowało malżeństwem i trójką dzieci…
Sałatka raczej na orzeźwienie po majowych uniesieniach, bo kwaskowa, z majowymi liśćmi szczawiu, ale dosłodzona odrobiną
miodu z mniszka lekarskiego. Zrobiłam ją w dwóch wersjach – wegańskiej dla córki i wegetariańskiej dla reszty rodziny. Myślę, że odrobina czegoś konkretnego w postaci
jajek pasujących do szczawiu
doda sił zakochanym… Wersja wegańska jest po prostu bez
jajek. :
SAŁATKA ZE SZCZAWIU Z NOWALIJKAMIdwie garście liści szczawiu bez ogonkówjasny środek
sałaty masłowejkilka
rzodkiewekkawałek
ogórkadymka ze
szczypioremkawałek białej rzodkwiłyżka
rzeżuchykilka
buraczków kiszonych ugotowanych w barszczyku
sól ziołowa,
tymianekpieprz kolorowy świeżo zmielony3 łyżki
oliwykilka kr0pel
soku z cytryny (
szczaw jest kwaśny) i łyżka
wodyłyżeczka
miodu z mniszka lekarskiego2
jajka na twardo
Szczaw dobrze myjemy pod bieżącą
wodą, pozbawiamy ogonków i wrzucamy do miski razem z
porwanymi liśćmi
sałaty. Dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki
ogórki, bialą
rzodkiew, plasterki
rzodkiewki ,
dymkę i solimy
sola ziolową. odstawiamy na 10-15 minut.
Potem doprawiamy
pieprzem,
tymiankiem i sosem z powyższych składnikow. Dodajemy pokrojone
buraczki i na koniec kladziemy na wierzchu plasterki
jajek na twardo, posypujemy
szczypiorkiem i
rzeżuchą. W wersji wegańskiej
jajka pomijamy.Nie wiem, czy taka
sałatka spodoba się zakochanym, ale na majowe śniadanie czy kolację wydaje mi się jak znalazł. Smacznego !