Wykonanie
Sezon na
młode warzywa w pełni, dlatego zachęcam Was do korzystania z sezonowych obfitości:)Bazę stanowią
młode ziemniaki, upieczone z odrobiną
oliwy i
tymianku.Do tego
jajko,
dymka i
rzodkiewki, i pożywny lunch, czy dodatek to weekendowego grilla gotowy:)A to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy!
(proporcje na dużą miskę)800 g
młodych ziemniaków2-3 łyżki
oliwy7-8
jajek300 g
rzodkiewekpęczek
dymki4 łyżki
oliwy extra virgin
sok z cytrynylistki świeżego
tymianku2 łyżeczki suszonego
tymiankuświeżo mielony
czarny pieprzsól do smaku
Ziemniaki oczyść, ułóż na blasze,
skrop oliwą i posyp suszonym
tymiankiem. Przemieszaj całosć aby
ziemniaki równomiernie pokryły się
ziołami i
oliwą. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 30 minut-
ziemniaki powinny być miękkie w środku i lekko rumiane i chrupiące z zewnatrz.Upieczone
ziemniaki odstaw do wystudzenia. Możesz je
potem pokroić w ćwiartki, połówki lub grubsze talarki.
Jajka ugotuj na trwardo i pokrój każde na 8 części.
Rzodkiewki pokrój na ćwiartki lub drobniej, w zależności od ich wielkości.
Dymkę posiekaj.Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj
oliwę extra virgin i
sok z cytryny. Dopraw calość
pieprzem,
solą i świeżym
tymiankiem.Przed podaniem dobrze jest schłodzić
sałatkę w lodówce.Smacznego!