ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka ziemniaczana

Wiosenna sałatka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Sezon na młode warzywa w pełni, dlatego zachęcam Was do korzystania z sezonowych obfitości:)
Bazę stanowią młode ziemniaki, upieczone z odrobiną oliwy i tymianku.
Do tego jajko, dymka i rzodkiewki, i pożywny lunch, czy dodatek to weekendowego grilla gotowy:)
A to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy!
(proporcje na dużą miskę)
800 g młodych ziemniaków
2-3 łyżki oliwy
7-8 jajek
300 g rzodkiewek
pęczek dymki
4 łyżki oliwy extra virgin
sok z cytryny
listki świeżego tymianku
2 łyżeczki suszonego tymianku
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
Ziemniaki oczyść, ułóż na blasze, skrop oliwą i posyp suszonym tymiankiem. Przemieszaj całosć aby ziemniaki równomiernie pokryły się ziołami i oliwą. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 30 minut- ziemniaki powinny być miękkie w środku i lekko rumiane i chrupiące z zewnatrz.
Upieczone ziemniaki odstaw do wystudzenia. Możesz je potem pokroić w ćwiartki, połówki lub grubsze talarki.
Jajka ugotuj na trwardo i pokrój każde na 8 części.
Rzodkiewki pokrój na ćwiartki lub drobniej, w zależności od ich wielkości. Dymkę posiekaj.
Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj oliwę extra virgin i sok z cytryny. Dopraw calość pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.
Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/06/wiosenna-saatka-ziemniaczana.html