ßßß Cookit - przepis na Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem

Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem

nazwa

Wykonanie

Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej" . Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.
A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku.
Składniki:
200g mącznych ziemniaków
2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania
1 dymka, drobno posiekana
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka solonego masła
60g twardego sera koziego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce i dużych, grubych oczkach, a następnie rękami odciskamy masę tak, by pozbyć się jak największej ilości płynu. Płyn przelewamy do naczynia, na dnie pozostawiamy skrobię, którą dodajemy do masy ziemniaczanej. Masę mieszamy w misce z ziołami i posiekaną dymką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy masę na dwie części i formujemy w okrągłe, płaskie placki o grubości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na gorący tłuszcz wykładamy placki (uwaga, by się nie skleiły) i smażymy na średnim ogniu. Szpatułką dociskamy je do patelni i smażymy do uzyskania złotej barwy, mniej więcej po 4 minuty na każdej stronie. Rozgrzewamy piekarnik. Gdy placki są już gotowe, kroimy kozi ser na porcje i układamy na plackach. Całość podpiekamy w piekarniku mniej więcej 3 minuty, by ser się zrumienił.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/09/zioowe-placki-ziemniaczane-z-topionym.html