Wykonanie
Przepis na te placki wyszukałam w książce
Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej" . Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku.Składniki:200g mącznych
ziemniaków2 łyżeczki posiekanych świeżych liści
majeranku lub
tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania1
dymka, drobno posiekana1
jajko2 łyżki
oliwy1 łyżeczka solonego
masła60g
twardego sera koziego
sól i świeżo mielony
czarny pieprzWykonanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce i dużych, grubych oczkach, a następnie rękami odciskamy masę tak, by pozbyć się jak największej ilości płynu. Płyn przelewamy do naczynia, na dnie pozostawiamy
skrobię, którą dodajemy do masy ziemniaczanej. Masę mieszamy w misce z
ziołami i posiekaną
dymką. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dzielimy masę na dwie części i formujemy w okrągłe, płaskie placki o grubości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z
masłem. Na gorący tłuszcz wykładamy placki (uwaga, by się nie skleiły) i smażymy na średnim ogniu. Szpatułką dociskamy je do patelni i smażymy do uzyskania złotej barwy, mniej więcej po 4 minuty na każdej stronie. Rozgrzewamy piekarnik. Gdy placki są już gotowe, kroimy
kozi ser na porcje i układamy na plackach. Całość podpiekamy w piekarniku mniej więcej 3 minuty, by
ser się zrumienił.